Rekordmange eksamensklager fra Målungdommen

Eksamen kan være en påkjenning. Det blir neppe lettere for dem som ikke får oppgavene på den målformen de bruker eller der språket er dårlig. Illustrasjonsfoto: Berit Keilen / NTB scanpix
Eksamen kan være en påkjenning. Det blir neppe lettere for dem som ikke får oppgavene på den målformen de bruker eller der språket er dårlig. Illustrasjonsfoto: Berit Keilen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Med 69 klager til 14 universiteter og høgskoler, satte Norsk Målungdom i fjor rekord i antall klager på vegne av studenter som ikke fikk eksamen på nynorsk.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De fleste som klager, har ikke fått oppgavetekst på nynorsk i det hele tatt, mens noen studenter klager på kvaliteten på språket i den nynorske oppgavene, skriver Målungdommen i en pressemelding.

– Vi ser hvert år at mange studenter ikke får eksamen på nynorsk, til tross for at de er meldt opp som nynorskstudenter. Det er alvorlig og et brudd på loven, sier generalsekretær Eline Bjørke i Norsk Målungdom. Organisasjonen krever at utdannelsesinstitusjonene rydder opp. Ifølge målloven har studentene rett til å få eksamen på egen målform.

NTNU i Trondheim holdes fram som en versting, med flest klager i fjor.

– At Norges største universitet utmerker som Norges verste, er pinlig. De har et spesielt ansvar som forbilde for de andre lærestedene, mener Bjørke.

Alle landets ti universiteter fikk klager i fjor. Bjørke oppfordrer flest mulig til å klage dersom de ikke får eksamen på nynorsk, slik at organisasjonen kan legge press på universitetene og høgskolene.

Personvernpolicy