Vedtak om avlivning av flere ulver skaper strid

Det har blitt holdt demonstrasjonstog både for og mot ulven i januar. Dette bildet er fra demonstrasjonen mot regjeringens ulvepolitikk 8. januar. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
Det har blitt holdt demonstrasjonstog både for og mot ulven i januar. Dette bildet er fra demonstrasjonen mot regjeringens ulvepolitikk 8. januar. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Rovviltnemndene for flere fylker på Østlandet har besluttet at det kan felles ytterligere fire ulver utenfor ulvesonene i Hedmark og Akershus.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nemndene ber også om at fellingstiden forlenges en måned fra 31. mars til 30. april for å effektivisere jakta.

Dette ble besluttet på et felles møte for rovviltnemndene i region 4 og 5 tirsdag. Dette omfatter Hedmark, Akershus, Oslo og Østfold. Østfold og Oslo befinner seg imidlertid i sin helhet innenfor ulvesonen.

Nå ligger saken hos Klima- og miljødepartementet som må ta endelig stilling til rovviltnemndenes vedtak om å få utvide antallet.

Én stemme

Et flertall på sju ønsket å felle flere ulver, kun representanten fra Miljøpartiet De Grønne stemte imot, opplyser leder av rovviltnemnda i Hedmark, Arnfinn Nergård (Sp), til NTB.

Kvoten utenfor ulvesonen var opprinnelig på tolv dyr. Den siste ulven på kvoten ble skutt i Stange kommune 3. januar.

– Det at kvoten for lisensfelling utenfor sonen ble så raskt oppfylt er en ny situasjon, og vi får ikke mulighet til å fange opp utvandring fra Sverige eller fra norsk ulvesone i løpet av vinteren. At ikke flokkene i Mangen og Hobøl blir tatt ut, øker trykket innenfor ulvesonen og er en ny opplysning, sier rovviltnemndenes i vedtaket.

Miljødepartementet

Naturvernforbundet varsler at de vil klage saken inn for Klima- og miljødepartementet.

– Dette er spøkelsesdyr. Det er ikke kjente dyr utenfor ulvesonen i dag. Svenskene har avlyst lisensjakt på ulv i 2019 på grunn av den kritiske bestandsnedgangen. De mener jakt er uakseptabelt fordi bestanden ligger på grensen av hva som er bærekraftig, sier fagleder Arnodd Håpnes i Naturvernforbundet.

Les også: Fylkesmannen i Innlandet anbefaler å skyte flere ulv

NOAH: – Løser ikke problemet

– Flere studier antyder at den mest effektive tilnærmingen for å forhindre rovdyrskader er en kombinasjon der forebyggende tiltak som endring i beitepraksis og erstatning for skade står sentralt. Skyting av rovdyr har ikke vist seg som et effektivt tiltak for å forhindre skader, og kan i verste fall ha motsatt effekt, sier leder Siri Martinsen i NOAH.

– Bærekraftig skadeforebygging må ha fokus på hvordan man kan leve med rovdyrene. Å basere seg på at ungdyr ikke skal kunne vandre ut av flokken, strider mot biologien, fortsetter hun.

Personvernpolicy