For tidlig å undersøke brannherjede bygninger i Lebesby

En mann i 30-årene er antatt omkommet i forbindelse med en kraftig brann i to bygg hos en lakseoppdretter i Friarfjord i Finnmark. Foto: Kystvakten / NTB scanpix
En mann i 30-årene er antatt omkommet i forbindelse med en kraftig brann i to bygg hos en lakseoppdretter i Friarfjord i Finnmark. Foto: Kystvakten / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

En mann omkom høyst sannsynlig i brannen som herjet en oppdrettsbedrift i Friarfjord i Finnmark. Først på mandag kan bygningene gjennomsøkes.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi har kontroll på brannen. Vi driver nå med etterslukking, som vil fortsette utover natten, sier operasjonsleder Gunnar Øvergaard i Finnmark politidistrikt til NTB søndag kveld.

Politiet fikk beskjed om brannen klokken 7.40 søndag morgen. Brannen startet i et industribygg og spredte seg videre til en annen bygning, hvor det etter hvert begynte å brenne kraftig.

– To bygninger er totalskadd. Dette var en eksplosjonsartet brann som utviklet seg veldig fort, sier Øvergaard.

Mann antatt omkommet

En mann i 30-årene er savnet i forbindelse med brannen. Han befant seg inne i industribygget da den brøt ut. Mannen er bosatt i Trøndelag, og hans pårørende er varslet.

– Mannen er antatt omkommet, men det er ennå ikke bekreftet. Det er for tidlig å kunne gå inn og søke i bygningene. Dette arbeidet vil trolig ikke bli gjennomført i dag, sier operasjonslederen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den savnede 30-åringen befant seg i samme bygg som brannen startet i, og dette bygget er i ferd med å kollapse, opplyser Øvergaard. Det var til sammen fire personer på jobb på stedet da brannen startet. De tre andre personene ble tatt hånd om av helsepersonell og vil bli avhørt mandag.

Til vanlig jobber det 54 personer ved anlegget. Det er Laksefjord AS som eier anlegget. Dette selskapet er igjen eid av Lerøy Aurora AS, som igjen er heleid av Lerøy Seafood Group ASA.

– Krevende arbeidsforhold

Industriområdet ligger avsides til, og det tok brannvesenet én time og 47 minutter å komme fram. Den lange utrykningstiden skyldes store avstander og er ikke unormal, ifølge brannvesenet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette er ikke unormal utrykningstid. Det er jo gode 12 mil å kjøre her fra kommunesenteret Kjøllefjord. Og det er ikke akkurat noen autostrada, sier brannsjef Birger Wallenius til VG.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Politiet meldte søndag ettermiddag at det var krevende arbeidsforhold på stedet. Et mannskap på 55 personer bisto i slukkingsarbeidet.

– Vi har problemer med vanntilførselen fordi det er langgrunt på stedet. Det er også utfordrende med kommunikasjon fordi det bare er én teleoperatør som er aktiv i området, opplyste operasjonsleder Svein-Erik Jacobsen i Finnmark politidistrikt.

Det var lenge sprednings- og eksplosjonsfare på stedet. Politiet arbeidet med å få unna gassflasker som sto under trykk i de øvrige bygningene på området for å unngå eksplosjon.

Giftige gasser

Det ble opprettet en sikkerhetssone på 1 kilometer. Beboere fra hus i nærheten ble en tid evakuert av politiet grunnet en voldsom mengde giftige gasser i området. Evakueringen opphørte søndag ettermiddag.

– Vindretningen har snudd til vår fordel. Røyken og gassen beveger seg utover Friarfjorden og er ikke lenger til skade for mennesker, sier Øvergaard.

Forsvaret fløy inn utstyr med helikoptre fra kystvaktskipet Andenes. I tillegg deltok røykdykkere, redningsskøyte, styrker fra Sivilforsvaret, politi, ambulanse og et Sea King redningshelikopter i operasjonen.