Meny

Ropstad: – Klarer du å bære fram ett barn, klarer du to

Video: Kjell Ingolf Ropstad fikk harde spørsmål om kompromissene KrF har gått med på for å komme inn i regjeringen.

KrF-nestleder Kjell Inge Ropstad mener kvinner som bærer fram ett barn, bør klare å bære fram to.

Det sa han under partilederdebatten på NRK torsdag kveld.

SVs Kari Elisabeth Kaski reagerer kraftig på uttalelsen. «Hva er det du står der og sier?!" spør hun på Twitter.

Abort har vært et betent tema i forhandlingene. KrF ønsket å få fjernet paragraf 2c, som partiet omtaler som «sorteringsparagrafen» i abortloven.

De måtte nøye seg med at muligheten for fosterreduksjon av friske flerlinger, såkalt tvillingabort, før grensen for selvbestemt abort, blir fjernet.

I samme debatt varslet SV-leder Audun Lysbakken at hans parti vil gå mot alle innskrenkninger i abortloven.

Les også: Moxnes: – Ropstad bør grue seg til 8. mars

Støre: – Abortsaken må opp i Stortinget

Nestleder i KrF Kjell Ingolf Ropstad mener at kvinner som bærer fram ett barn, bør klare å bære fram to. Foto: Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Et spektakulært nederlag

– Det som har skjedd, er et spektakulært nederlag for Ropstad som lovet endringer i paragraf 2c i abortloven. Han har lurt sitt parti inn i regjeringen på grunnlag av et løfte han ikke har klart å holde, sa Lysbakken.

Han mener det er en stor seier for den folkelige mobiliseringen som i høst kjempet for kvinners rett til å bestemme over egne liv.

Les også: FpU vurderer nei ved abortinnstramminger

– Etisk problematisk

– Alle som gikk i gatene, har vunnet, slår Lysbakken fast.

Samtidig trekker han fram forbudet mot tvillingabort.

– Her gjør vi noen veldig få familier sine valg til et nasjonalt stridstema uten at vi her vet noe om hvilke grunner disse familiene har hatt for å ta disse valgene. Det synes jeg er etisk problematisk, sier SV-lederen.

Ropstad beklager: – Krøkkete sagt

KrF-nestleder beklager utspillet i partilederdebatten der han sa at han mener kvinner som bærer fram ett barn, bør klare å bære fram to.

– Klarer du å bære fram ett barn, klarer du to, sa Ropstad under den direktesendte partilederdebatten som ble sendt kort tid etter at KrFs landsstyre med knappest mulig margin hadde sagt ja til et regjeringssamarbeid med dagens regjeringspartier.

Kari Elisabeth Kaski (SV) Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

Formuleringen vakte sterke reaksjoner fra en rekke hold, og i NRKs Politisk kvarter fredag morgen beklaget han utspillet.

– Det var krøkkete sagt, fastslo Ropstad.

– Det jeg sa var at vi må legge til rette for disse familiene. Klarer man å bære fram ett barn, bør vi som samfunn legge til rette for at du skal kunne bære fram to, presiserte han.

Ville valgt andre ord

Til VG sier Ropstad at han ville valgt andre ord for å få fram poenget, og sier han forstår at utspillet vakte så sterke reaksjoner.

– Det høres ut som at har man et barn, kan man jo bare få et barn til. Men det finnes medisinskfaglige råd som sier at man ikke bør gjøre det før uke tolv. Dermed er jeg overrasket over noen av reaksjonene, sier han.

Les også: Fylkesledere kritiserer Ropstad for kuvending: – Stikk i strid med hva som ble hevdet

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært