For farlig å sette inn letemannskaper etter skiturister i Troms

Hjelpemannskaper er klare for leteaksjon i Tamokdalen i Troms onsdag kveld. Fire personer er savnet i Tamokdalen, men på grunn av snøskredfare blir bakkemannskap ikke satt inn i søket. Foto: Norsk Folkehjelp / NTB scanpix
Hjelpemannskaper er klare for leteaksjon i Tamokdalen i Troms onsdag kveld. Fire personer er savnet i Tamokdalen, men på grunn av snøskredfare blir bakkemannskap ikke satt inn i søket. Foto: Norsk Folkehjelp / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Det blåser liten storm og skredfaren er høy i Tamokdalen i Troms der fire skiturister er savnet. Det er for farlig å sette inn bakkemannskaper før vinden løyer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiet i Troms understreker at aksjonen er en redningsaksjon med fortsatt håp om å finne overlevende, selv om det på en pressekonferanse torsdag ble understreket at mulighetene for å finne overlevende blir mindre for hvert minutt som går hvis de savnede er tatt av skred.

Slik situasjonen så ut torsdag, blir det ikke gjort søk på bakken før tidligst fredag, da det er ventet at vinden avtar og skyene letter noe, ifølge værprognosene.

– Det er liten storm, snøvær og lavt skydekke i området. Det er en svært krevende situasjon for letemannskapene, sier politimester Astrid Nilsen på en pressekonferanse torsdag formiddag.

Ingen funn på overflaten

Det er gjort flere overflatesøk i området fra helikopter – både ved hjelp av nattbriller og elektronisk peileutstyr – uten at det ble gjort funn. Frivillige letemannskaper og politiets egne folk står klar til å rykke inn i leteområdet, og helikoptre er i beredskap hvis det skulle åpne seg et vindu hvor værforholdene tillater flyging.

Det blir ikke sendt inn mannskaper uten at man er sikker på å få dem ut igjen, understreket stabssjef Morten Pettersen hos politiet i Troms.

– Alle skredfaglige eksperter er enige om at det er uforsvarlig å sette letemannskaper på bakken slik situasjonen ser ut nå i formiddag, sa Pettersen.

Han la til at det er liten sannsynlighet for at det blir mulig å fly inn i området i løpet av torsdag.

Savnet siden onsdag

De savnede er en svensk kvinne og tre finske menn som var på topptur til Blåbærfjellet i Tamokdalen. De fire ble sist observert rundt klokken 14 onsdag. Etter noen timer ble en femte person i turfølget bekymret og meldte fra til politiet.

– Vi startet en leteaksjon umiddelbart, sier Nilsen.

Det er observert et større skred i Tamokdalen der de fire turgåerne er savnet. Det er sett skispor som går inn i skredet, men ingen har sett skispor som kommer ut av skredet. Skredet er anslagsvis 300 meter bredt og 500–600 meter langt, og det gikk like under toppen av det 1.442 meter høye Blåbærfjellet som ligger i Balsfjord kommune.

Geologer står på vent og skal etter planen innover mot innsatsområdet for å vurdere skredfaren når forholdene tillater det. Blåbærfjellet og Tamokdalen er svært skredutsatt, og det går ofte snøskred her, også helt ned mot bebyggelsen, ifølge politiet.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden