Rekordmange valpekull for den truede fjellreven i 2018

OBS: Bilde fra 2007 2018 ble et rekordår for fjellreven. 58 nye kull ble registrert, som er det største antallet siden den nasjonale overvåkingen av arten startet i 2003. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
OBS: Bilde fra 2007 2018 ble et rekordår for fjellreven. 58 nye kull ble registrert, som er det største antallet siden den nasjonale overvåkingen av arten startet i 2003. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Fjellreven fikk minst 58 valpekull i 2018. Det er det største antallet siden den nasjonale overvåkingen av den truede arten startet i 2003.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kullene ble registrert i 13 ulike fjellområder, deriblant i Finse i Hordaland og på Saltfjellet i Nordland.

De fleste kullene ble registrert i Snøhetta-området, der det ble født hele 15 kull. Bestanden her har gått fra å være kritisk utrydningstruet til å bli Norges største bestand av arten.

Også antallet fjellrever som ble registrert ved hjelp av DNA-analyser var rekordhøyt, ifølge Norsk institutt for naturforskning (NINA). 50 flere rever ble registrert enn i det tidligere toppåret 2011.

Det lever dermed minst 192 voksne fjellrever i Norge.

På Varangerhalvøya ble det sist vinter satt ut 27 valper fra avlsprogrammet for fjellrev.

– Vi kunne kanskje forventet at det ble født flere kull på Varangerhalvøya, knyttet til utsettingene. Trolig vil vi se effekten til sommeren, sier seniorforsker ved NINA, Nina E. Eide.

Både antall kull og størrelsen på dem følger nemlig svingningene i bestanden av smågnagere. I år med mange smågnagere blir kullene av fjellrev mange og store.

– I sommer er det forventet et toppår i smågnagerbestandene lengst i nord, sier Eide.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden