Meny

Henrik Ibsen: Fremragende forfatter, fraværende farmasøyt

<p>Det finnes spor etter Ibsens apotek-bakgrunn i «Gengangere» og i «En folkefiende», men ellers er det lite å finne. Bildet er fra en oppsetning av «Gengangere» i 2017. Foto: Erik Berg, Den norske opera og ballett.</p>
Det finnes spor etter Ibsens apotek-bakgrunn i «Gengangere» og i «En folkefiende», men ellers er det lite å finne. Bildet er fra en oppsetning av «Gengangere» i 2017. Foto: Erik Berg, Den norske opera og ballett.

Henrik Ibsen er verdens mest spilte dramatiker etter William Shakespeare. Han var langt forut for sin tid på flere felt, som kvinnens stilling i samfunnet, varsling om miljøforurensning og mentale plager. Men de seks årene han jobbet som ung apotekerlærling, er forbausende fraværende i diktningen hans.

Henrik Ibsen blir ofte omtalt som «det moderne dramaets far» og har inspirert andre kunstnere som George Bernhard Shaw, Oscar Wilde og James Joyce. Dramaet Et dukkehjem er filmatisert et utall ganger på mange språk og spilles fortsatt på teatre over hele verden, og Peer Gynt er blitt arketypen på en storløgner med personlighet som en løk.

Dr. Stockmann i En folkefiende er varsleren som oppdager at forurenset vann i byens kurbad utgjør en stor helsetrussel for alle som oppsøker det. Presten Brand er kristenfundamentalisten som lar ideologien være viktigere enn menneskeliv. Ikoniske og engasjerende skikkelser, alle sammen. Men da professor Anne Gerd Granås ved Farmasøytisk institutt på UiO skulle lete etter apotek-henvisninger i Ibsens diktning, ble hun forbauset: Det var nemlig lite å finne, til tross for at unge Henrik jobbet på apotek i seks år.

Farmasien er nesten fraværende

Det var Universitetet i Oslo og Nationaltheatret som utfordret professor Granås og tre andre forskere til å analysere i hvilken grad man finner spor etter apoteket og naturvitenskapen i Ibsens diktning. Arrangementet var en del av Forskningsdagene i 2018. Anne Gerd Granås, biologen Dag O. Hessen, Ibsen-eksperten Giuliano D'Amico og litteraturviteren Drude von der Fehr diskuterte temaet under et frokostmøte som var svært godt besøkt.

Henrik Ibsen la et lokk over sin apotekerbakgrunn etter at han forlot Grimstad. Foto (utsnitt): Gustav Borgen, WIkimedia Commons.
Henrik Ibsen la et lokk over sin apotekerbakgrunn etter at han forlot Grimstad. Foto (utsnitt): Gustav Borgen, WIkimedia Commons.

– Utgangspunktet er at Henrik Ibsen reiste fra hjembyen Skien til Grimstad for å gå i apotekerlære da han var bare 15 år gammel, i 1843. Der ble han altså i seks år, og han var på nippet til å ta eksamen artium for å bli student ved Universitetet i Oslo. Men til tross for at Ibsen må ha møtt utallige mennesker og menneskeskjebner i løpet av disse seks årene, er henvisninger til apotekenes og farmasiens verden nesten fullstendig fraværende i Ibsens litteratur. Det synes jeg rett og slett er litt rart, forteller professor Granås.

Rett skal være rett: Skikkelsen Dr. Stockmann i En folkefiende kan være inspirert av apotekeren Harald Thaulow, som etablerte Løveapoteket i Oslo i 1842 og satt i styret for Christiania Dampkjøkken. Dampkjøkkenet lagde og serverte middager til fattigfolk, og Ibsen spiste der av og til før han begynte å leve av sine litterære verker.

– Henrik Thaulow var bekymret over både hygienen og maten ved Dampkjøkkenet, som han mente var altfor dårlig. Han holdt flammende taler om dette på i alle fall to generalforsamlinger, og på den ene ropte han ut at «Den rå masse kan ingen stå imot!» og «Dere kan gå i skammekroken alle sammen!», forteller Granås.

Dette likner mye på dr. Stockmanns sentrale tale under et rabaldermøte hjemme hos kaptein Horster i En folkefiende. På møtet forsøker Stockmann å advare forsamlingen om forurensning ved småbyens kurbad, men han blir isteden utskjelt av folk som vil tape penger hvis forurensningene blir offentlig kjent.

Det finnes spor etter Ibsens apotek-bakgrunn i "Gengangere" og i "En folkefiende", men ellers er det lite å finne. Bildet er fra en oppsetning av "Gengangere" i 2017. Foto: Erik Berg, Den norske opera og ballett.
Det finnes spor etter Ibsens apotek-bakgrunn i "Gengangere" og i "En folkefiende", men ellers er det lite å finne. Bildet er fra en oppsetning av "Gengangere" i 2017. Foto: Erik Berg, Den norske opera og ballett.

– Gjorde alt galt!

Professor Granås er forøvrig ikke imponert over dr. Stockmanns håndtering av saken når han først får mistanke om en alvorlig forurensning i byens kurbad.

– Hvis jeg skal se på dette med forskerøyne, må jeg si at han gjorde alt galt! For det første: Han varslet ikke badegjestene som sto i fare for å bli syke. Han gikk isteden i dager og uker og ventet på å få svar på vannprøven han hadde sendt inn til analyse. For det andre: Han tok bare én prøve! Det er virkelig ille, for tenk om akkurat dette ene prøveglasset hadde vært skittent! Dr. Stockmann hadde rett og slett dårlig faglig dekning for påstandene om forurensning, påpeker Granås.

Og her stopper referansene

Henrik Ibsen berører så vidt apotekenes verden også i Gengangere , der det antydes at hovedpersonen Osvald har arvet syfilis fra sin ryggesløse far. Apotekere flest kvier seg forøvrig for å tro på at fru kammerherre Alving kan ha smittet barnet under graviditeten og deretter levd i 27 år uten tegn til syfilitisk sykdom, så også der bommet Ibsen.

Og her stopper Ibsens referanser til apotekenes verden. Verkene hans inneholder tilsammen kanskje et titalls lege-skikkelser, men apotekenes verden – som han må ha kjent godt – er det få spor etter.

– Vi som er farmasøyter og apotekere vet jo at det kommer spennende menneskeskjebner inn av døra hver eneste dag. Vi må anta at Ibsen satt mye på bakrommet på apoteket i Grimstad og lagde kremer, salver og miksturer. I apoteket måtte Ibsen også tilegne seg god kjennskap til latinske navn på medisinplanter og oppskrifter for tilberedning av legemidler i farmakopeen, en bok som siden 1498 har angitt kvalitetskrav på legemidler. Det må jo ha vært spennende, mener Granås.

– Men vi finner bare noen få spor av medisinske planter i Ibsen sine verk, for eksempel metaforiske henvisninger til islandslav i Kjærlighedens Komedie, brukt til å kurere hoste og forkjølelse.

– Ibsen har også stått ved disken og gitt råd til folk som ba om hjelp mot diaré, forstoppelse, hudinfeksjoner, hoste og lungesyke, infeksjoner, smerter, og syfilis, for å nevne noe. Hvor ble det av alle disse historiene? undrer professor Granås. Selv om han hadde taushetsplikt, ville han hatt utallige historier å fortelle om folks hverdagsliv, sykdommer og ikke minst alkoholforbruk.

Forfattere som lot seg inspirere

Verdenslitteraturen er ellers full av forfattere som har brukt egne erfaringer fra ungdomstiden, også fra farmasøytenes verden. Den britiske krimdronningen Agatha Christie jobbet for eksempel på apotek i årene før hun utga sin første bok, The Mysterious Affair at Styles. Den bakgrunnen er svært godt synlig i alle giftmordene som forekommer i bøkene hennes.

– For ikke å snakke om Inger Hagerup i diktet Min onkel triller piller på byens apotek. "Han er så tynn og trist og blek og triller hvite piller.» Selv er jeg glad i Anne Holt, som i kriminalromanen Det som er mitt fra 2001 konsulterer apotekeren på Tåsen om et stoff som muligens har vært brukt for å ta livet av barna i handlingen, forteller Granås.

– Og J. K. Rowling er en mester på å sette stemningen! Når Harry Potter og Hermine Grang bruker mortere og pistiller til å lage magiske potions, er beskrivelsene hentet nokså rett fra gamle dagers galeniske farmasi og farmakognosi, tilføyer hun.

Patrick Süskind kunne neppe ha skrevet romanen Parfymen (Perfume: The story of a Murderer), som handler om en besatt mann som på 1700-tallet vil ekstrahere og bevare lukten av vakre unge kvinner, uten inngående kjennskap til parfymefaget – som på den tiden var knyttet til apotekene. Selv William Shakespeare drar inn en farmasøyt (apothecary) i tredje akt av Romeo og Julie: «Here's to my love! O true apothecary! Thy drugs are quick. Thus with a kiss I die.”

Dette er gode eksempler på hva Ibsen kunne ha plukket opp og brukt, kommenterer Granås. Og hvis du ønsker flere eksempler, har Bente Rasch ved Farmasøytisk institutt lagd en fyldig oversikt over farmasøyter som forekommer i verdenslitteraturen.

Hardt slag for et språkmenneske

Henrik Ibsen hadde for så vidt mye annet å skrive om, men professor Granås synes likevel at de fraværende apotek-referansene i verkene hans er nokså mystisk. Hvorfor ble det slik?

– Det får vi nok aldri vite. Men vi vet jo at Ibsen reiste til Oslo for å ta artium, etter å ha avsluttet tiden som apoteklærling, for å få det nødvendige vitnemålet for å bli student ved Universitetet i Oslo. Så strøk han – av alle ting – i gresk og aritmetikk! Det må ha vært et hardt slag for et språkmenneske å stryke i språk, påpeker Granås.

Henrik Ibsen forlot også en selvpåført skandale da han reiste fra Grimstad for å satse på forfatterskapet og dramaet. I Grimstad hadde 18-årige Henrik nemlig «satt barn på» tjenestepiken i apotekergården, Else Sophie Birkedalen, som var ti år eldre enn ham. Den senere så berømte forfatteren vedkjente seg farskapet, men ville aldri senere ha noe med sønnen å gjøre, bortsett fra at han betalte bidrag frem til gutten var 14 år.

– Henrik Ibsen var en fremragende kunstner, som var langt forut for sin tid på mange områder. Men det må være lov å være litt forbauset over at han forlot apotekene og farmasien så grundig som han gjorde. Det var nok forfatter han skulle bli, oppsummerer Anne Gerd Granås.

Saken er først publisert på Titan.uio.no - forskningsmagasinet til UIO.

Les også:

Kva er helsedata? – Landets viktigaste ressurs, seier forskar

Feilmedisinering av barn kan unngås med 3D-printede tabletter

Nordisk krafttak for utviklingen av persontilpasset medisin

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
10:23 Fem personer til sykehus etter trafikkulykke i Jølster10:20 Støre: – Vi styrer mot en krise09:54 Sekunder unna smell rett foran øynene til Pål: – Fy f... for en idiot09:26 Trønder kåret til årets sykkeltalent09:19 Elden inn i Veireno-saken før ankebehandlingen09:07 Facebooks kryptovaluta bekymrer Datatilsynet08:12 Savnet person i Kristiansand funnet i live08:00 Minst ti sivile drept av veibombe nord i Afghanistan07:41 Widerøe truer med nedleggelse av 37 ruter ved momsøkning07:38 Tre palestinere skal være drept av israelske soldater på Gazastripen06:52 63 drept av selvmordsbombe under bryllup i Kabul06:40 Savnet kvinne i Ålesund har kommet til rette06:26 Dette skjer i dag05:58 Forening mener vedtak om riving av Y-blokka er ugyldig05:32 Dette skjedde i natt05:25 Over 2.000 evakuerte fra ny brann på Gran Canaria05:03 Hans Olav Lahlum ber om å få betale 100.000 mer i skatt04:35 50.000 hjemløse etter brann i Bangladesh04:05 Ni omkom i hotellbrann i Ukraina04:04 – Britene står overfor mangel på mat, drivstoff og medisiner ved brexit03:39 Bompengepartiet starter nytt lokallag etter intern strid02:43 Djokovic ute av Cincinnati-turneringen i semifinalen02:40 Mulig bortføring i Tønsberg var bare lek01:48 Abid Raja kaller bompengestriden unødvendig drama01:46 Flere pågripelser etter at høyrenasjonalister marsjerte i Portland00:58 Fremmede tok farvel med offer for El Paso-massakre00:45 Hund drepte flere sauer i Sandnes00:24 Mann omkom i trafikkulykke i Trøndelag23:57 Durasovic til finale i challengerturnering i Slovenia23:34 Boksing: Srour og Thanderz vant i Ludwigshafen23:23 Golf: Hovland henger med i tetsjiktet, Ventura falt av23:08 Carlsen startet med remis i Sinquefield Cup22:52 Berge og Genk vant stort22:35 Ødegaard med gult kort i uavgjortdrama22:35 Petter Vennerød vant Amandakomiteens ærespris22:14 Amandaprisen: «Ut og stjæle hester» den store vinneren22:02 Kiplesund satte norsk rekord i lengde med 8,1021:42 Norge gratulerer det sudanske folk21:42 Reitan tre slag bak lederen i Tsjekkia21:40 Tre raketter avfyrt fra Gazastripen21:04 Salvini ga etter for press – lot 27 barn gå i land21:00 Déjà vu for City – Tottenham berget av VAR igjen20:48 Dæhli-misser ødela VM-stafetten: – Hadde ikke peiling på hvor jeg var20:39 Mann funnet etter leteaksjon i Steinkjer20:30 Frekk hælflikk fra Hovland sørget for poengdeling i Skien19:51 Rosenborg er ubeseiret på seks kamper19:40 Person raspet med kniv i Oslo sentrum19:22 Elden blir bistandsadvokat for Per Orderud19:19 Ajer og Celtic måtte slite i ligacupen18:57 Haaland vippet ned fra måltoppen tross to fulltreffere18:55 Real Madrid åpnet sesongen med sterk borteseier18:55 Siv Jensen er uønsket i byen av Sarpsborg Frp18:52 Politiet mener Manshaus' forklaring styrker deres teorier18:42 Eiking med etappeseier i Arctic Race18:41 Folket feirer «et nytt Sudan»18:39 Mané-perle frelste Liverpool18:28 Svensk gull i o-VMs kvinnestafett, Norge utenfor pallen18:13 Ny seier, og Arsenal kan ha funnet gull18:01 King åpnet målkontoen i Bournemouth-seier17:58 Naglestad scoret hattrick for Egersund17:57 Tredje strake tap for Florø17:55 Ny seier for Asker17:49 Igjen skryter Donald Trump av størrelsen17:46 Opseth nummer sju i SGP-kvalifisering17:35 Trump: – Håper på fredsavtale med Taliban17:24 Aalesund fortsatte seiersrekken17:24 Aalesund stakk ytterligere ifra etter seier og Sandefjord-poengtap17:22 Mjelde reddet poeng for Sandefjord17:04 LSK vant «hatkampen» mot VIF16:57 Røa seiret hjemme mot Stabæk16:52 Klepp-seier over Avaldsnes16:51 Uavgjort mellom Fart og Lyn16:48 Norsk tredjeplass i Sommer Grand Prix16:43 Jensen: Naturlig med landsstyremøte når avklaring nærmer seg16:33 Manshaus oppsøkte læstadianske menigheter16:33 Nytt tap for Kolbotn16:12 Erna Solberg åpnet tredje etappe av sykkelrittet Arctic Race16:10 Flo avgjorde for Sotra15:59 Ny seier for Levanger15:59 – Gjør at vi selger konkurransefortrinnet til utlandet15:52 LSK slo Vålerenga på hjemmebane15:40 Venstre: Uaktuelt med bompengetiltak som fører til økt trafikk15:18 Bayern henter fransk stortalent15:13 Åpnet internasjonalt møte om handel med truede arter15:00 Al-Noor-moskeen åpnet dørene for pressen14:31 Neymar fortsatt ute av PSG-troppen14:29 Avtale om maktdeling undertegnet i Sudan14:20 Økning i antall harepest-tilfeller13:43 XXL-sjefen bekrefter prisjuks13:09 Skyting over grensa i Kashmir13:00 Per Sandberg om Charterfeber: – Du vinner hver dag der. Bryter barrierer og bygger selvtillit12:46 Vys billettsystem brøt sammen12:35 Person omkom etter fall fra bygning12:22 Syklisten ser på bilen – så bare rister hun på hodet12:10 Forklarte seg om drapsåstedet og ruten til moskeen12:09 Lærere demonstrerer i Hongkong11:44 Rødgrønn frykt for «krig mot byene» i regjeringens bomløsning11:08 Sjefstrateg spår valutasjokk10:59 Avis: Boris Johnson skal møte Merkel og Macron10:37 Høyt elsket sjøku døde i Thailand
Siste nytt
10:23NorgeFem personer til sykehus etter trafikkulykke i Jølster10:20PolitikkStøre: – Vi styrer mot en krise09:54MotorSekunder unna smell rett foran øynene til Pål: – Fy f... for en idiot09:26SportTrønder kåret til årets sykkeltalent09:19NyheterElden inn i Veireno-saken før ankebehandlingen09:07PengerFacebooks kryptovaluta bekymrer Datatilsynet08:12NorgeSavnet person i Kristiansand funnet i live08:00VerdenMinst ti sivile drept av veibombe nord i Afghanistan07:41ReiseWiderøe truer med nedleggelse av 37 ruter ved momsøkning07:38VerdenTre palestinere skal være drept av israelske soldater på Gazastripen06:52Verden63 drept av selvmordsbombe under bryllup i Kabul06:40NorgeSavnet kvinne i Ålesund har kommet til rette06:26NorgeDette skjer i dag05:58NorgeForening mener vedtak om riving av Y-blokka er ugyldig05:32NorgeDette skjedde i natt05:25VerdenOver 2.000 evakuerte fra ny brann på Gran Canaria05:03PengerHans Olav Lahlum ber om å få betale 100.000 mer i skatt04:35Verden50.000 hjemløse etter brann i Bangladesh04:05VerdenNi omkom i hotellbrann i Ukraina04:04Verden– Britene står overfor mangel på mat, drivstoff og medisiner ved brexit03:39NorgeBompengepartiet starter nytt lokallag etter intern strid02:43SportDjokovic ute av Cincinnati-turneringen i semifinalen02:40NorgeMulig bortføring i Tønsberg var bare lek01:48NorgeAbid Raja kaller bompengestriden unødvendig drama01:46VerdenFlere pågripelser etter at høyrenasjonalister marsjerte i Portland00:58VerdenFremmede tok farvel med offer for El Paso-massakre00:45NorgeHund drepte flere sauer i Sandnes00:24NorgeMann omkom i trafikkulykke i Trøndelag23:57SportDurasovic til finale i challengerturnering i Slovenia23:34SportBoksing: Srour og Thanderz vant i Ludwigshafen23:23SportGolf: Hovland henger med i tetsjiktet, Ventura falt av23:08SportCarlsen startet med remis i Sinquefield Cup22:52SportBerge og Genk vant stort22:35SportØdegaard med gult kort i uavgjortdrama22:35KulturPetter Vennerød vant Amandakomiteens ærespris22:14KulturAmandaprisen: «Ut og stjæle hester» den store vinneren22:02SportKiplesund satte norsk rekord i lengde med 8,1021:42VerdenNorge gratulerer det sudanske folk21:42SportReitan tre slag bak lederen i Tsjekkia21:40VerdenTre raketter avfyrt fra Gazastripen21:04VerdenSalvini ga etter for press – lot 27 barn gå i land21:00SportDéjà vu for City – Tottenham berget av VAR igjen20:48SportDæhli-misser ødela VM-stafetten: – Hadde ikke peiling på hvor jeg var20:39NorgeMann funnet etter leteaksjon i Steinkjer20:30SportFrekk hælflikk fra Hovland sørget for poengdeling i Skien19:51SportRosenborg er ubeseiret på seks kamper19:40NorgePerson raspet med kniv i Oslo sentrum19:22NorgeElden blir bistandsadvokat for Per Orderud19:19SportAjer og Celtic måtte slite i ligacupen18:57SportHaaland vippet ned fra måltoppen tross to fulltreffere18:55SportReal Madrid åpnet sesongen med sterk borteseier18:55PolitikkSiv Jensen er uønsket i byen av Sarpsborg Frp18:52NorgePolitiet mener Manshaus' forklaring styrker deres teorier18:42SportEiking med etappeseier i Arctic Race18:41VerdenFolket feirer «et nytt Sudan»18:39SportMané-perle frelste Liverpool18:28SportSvensk gull i o-VMs kvinnestafett, Norge utenfor pallen18:13SportNy seier, og Arsenal kan ha funnet gull18:01SportKing åpnet målkontoen i Bournemouth-seier17:58SportNaglestad scoret hattrick for Egersund17:57SportTredje strake tap for Florø17:55SportNy seier for Asker17:49VerdenIgjen skryter Donald Trump av størrelsen17:46SportOpseth nummer sju i SGP-kvalifisering17:35PolitikkTrump: – Håper på fredsavtale med Taliban17:24SportAalesund fortsatte seiersrekken17:24SportAalesund stakk ytterligere ifra etter seier og Sandefjord-poengtap17:22SportMjelde reddet poeng for Sandefjord17:04SportLSK vant «hatkampen» mot VIF16:57SportRøa seiret hjemme mot Stabæk16:52SportKlepp-seier over Avaldsnes16:51SportUavgjort mellom Fart og Lyn16:48SportNorsk tredjeplass i Sommer Grand Prix16:43PolitikkJensen: Naturlig med landsstyremøte når avklaring nærmer seg16:33NorgeManshaus oppsøkte læstadianske menigheter16:33SportNytt tap for Kolbotn16:12SportErna Solberg åpnet tredje etappe av sykkelrittet Arctic Race16:10SportFlo avgjorde for Sotra15:59SportNy seier for Levanger15:59Penger– Gjør at vi selger konkurransefortrinnet til utlandet15:52SportLSK slo Vålerenga på hjemmebane15:40PolitikkVenstre: Uaktuelt med bompengetiltak som fører til økt trafikk15:18SportBayern henter fransk stortalent15:13VerdenÅpnet internasjonalt møte om handel med truede arter15:00NorgeAl-Noor-moskeen åpnet dørene for pressen14:31SportNeymar fortsatt ute av PSG-troppen14:29VerdenAvtale om maktdeling undertegnet i Sudan14:20NorgeØkning i antall harepest-tilfeller13:43PengerXXL-sjefen bekrefter prisjuks13:09VerdenSkyting over grensa i Kashmir13:00Helse og livsstilPer Sandberg om Charterfeber: – Du vinner hver dag der. Bryter barrierer og bygger selvtillit12:46PengerVys billettsystem brøt sammen12:35NorgePerson omkom etter fall fra bygning12:22MotorSyklisten ser på bilen – så bare rister hun på hodet12:10VerdenForklarte seg om drapsåstedet og ruten til moskeen12:09VerdenLærere demonstrerer i Hongkong11:44PolitikkRødgrønn frykt for «krig mot byene» i regjeringens bomløsning11:08PengerSjefstrateg spår valutasjokk10:59PolitikkAvis: Boris Johnson skal møte Merkel og Macron10:37VerdenHøyt elsket sjøku døde i Thailand
Populært