Hver åttende solgte leke er ulovlig

Det er mange som synes det er stas med nye leker, men det kan være lurt å sjekke at produsentene følger reglene for leketøy. Illustrasjonsfoto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Det er mange som synes det er stas med nye leker, men det kan være lurt å sjekke at produsentene følger reglene for leketøy. Illustrasjonsfoto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hver åttende leke som selges i Norge, mangler riktig godkjennelse, ifølge undersøkelser gjort av Miljødirektoratet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Direktoratet har avdekket at 13 prosent av lekene som selges i norske butikker, enten mangler eller har et falskt såkalt CE-merke, skriver Dagsavisen. Det merket er produsentens garanti for at de følger europeiske regler.

– Vi fraråder forbrukere å kjøpe leketøy uten CE-merking. Uten slik merking er leketøy ulovlige, sier Mathieu Veulemans, som leder produkttilsynsseksjonen i Miljødirektoratet.

I tillegg til CE-merket skal produsentens navn være synlig på leken eller emballasjen.

Andelen leker som ikke er riktig merket, er omtrent like stor i Norge som i Sverige og betydelig lavere enn i enkelte andre land. Men det er fortsatt høyere enn Veulemans setter pris på.

– Tallet bør være lavere og virksomhetene enda bedre til å fange opp ulovlige produkter, mener han.

Forbrukerrådet oppfordrer folk til å klage og be om pengene tilbake dersom de blir solgt leker som ikke er godkjent.

– Produkter som ikke er CE-merket eller som har falsk CE-merking, har mangel etter kjøpsloven, sier seniorrådgiver Thomas Iversen i Forbrukerrådet.