Liv Ullmann hylles på 80-årsdagen

Liv Ullmann fyller 80 og hylles på Nationaltheatret søndag. Bildet er tatt 19. oktober i år da et portrett av henne ble avduket på Theatercaféen i Oslo. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Liv Ullmann fyller 80 og hylles på Nationaltheatret søndag. Bildet er tatt 19. oktober i år da et portrett av henne ble avduket på Theatercaféen i Oslo. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Statsminister Erna Solberg (H) er blant dem som skal hylle Liv Ullmann i en stor bursdagsfeiring på Nationaltheatret søndag. Verdensstjernen fyller 80 år.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er Nationaltheatret og Riksteatret som har gått sammen om feiringen av hele Norges Liv, i det som garantert blir et kjendistungt arrangement.

Selvfølgelig blir det også bursdagssang og en rekke kulturinnslag.

Det kommer også ut et eget festskrift til jubilanten. Første del av arrangementet er åpent for pressen, mens Ullmann også ønsker en mer privat del der mediene ikke får være til stede.

Eventyrlig karriere

Liv Ullmann er en av Norges virkelige verdensstjerner. Som skuespiller er hun Oscar-nominert to ganger. Hun har ikke vunnet den gjeve statuetten, men har mottatt en rekke andre priser både som skuespiller og regissør.

Les også: Liv Ullmann: – Vår sjel blir ødelagt

I 2010 var hun på det som trygt kan betegnes som en hyllingsferd landet rundt. Riksteatrets daværende sjef Ellen Horn hentet Ullmann hjem for å spille i Eugene O'Neills «Lang dags ferd mot natt» sammen Bjørn Sundquist og Anders Baasmo Christiansen.

Turneen ble en braksuksess med utsolgte hus over alt. Folk dro milevis for å se Ullmann, og kritikerne var også begeistret.

Det var da 20 år siden Ullmann sist hadde stått på en norsk scene.

Les også: Ullmann: – Ingmar Bergman ga meg trygghet

Regissør

Fem år etter turneen var Ullmann tilbake på Riksteatret, denne gang som regissør. Nyutnevnt teatersjef Tom Remlov tok kontakt og ba henne gjøre teater av Ingmar Bergmans «Fortrolige samtaler».

Ullmann var først nølende, men lot seg overtale av en entusiastisk teatersjef. Stykket ble satt opp i samarbeid med Nationaltheatret, der det ble spilt i to perioder, før og etter Riksteater-turné.

I 2017 var det gjestespill i Washington til strålende kritikker.

Utenlandstilværelse

Vår verdensstjerne har bodd årevis i utlandet, men det er ingen tvil om tilhørigheten.

Nylig hadde hun besøk av Dagbladet i hennes og livsledsager Donald Sanders hus i Key Largo i Florida. På spørsmål om hun fremdeles føler seg norsk, så hun nesten bestyrtet ut, går det fram av intervjuet:

– Å, ja! Jeg har i perioder levd en nomadetilværelse, men Norge vil alltid være hjemmet mitt. Alltid, understreket Liv Ullmann.

Søndag hylles hun av alle dem som har satt pris på henne gjennom en over 60 år lang karriere, som startet på Rogaland Teater, der hun debuterte som Anne Frank i 1957.

Personvernpolicy