Kvinner henges ut etter Helge Ingstad-havariet

Video: Fregatten Helge Ingstad ligger fremdeles delvis under vann.

I lukkede grupper på sosiale medier harseleres det over kvinners evne til å navigere en fregatt, i kjølvannet av havariet med KNM Helge Ingstad.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det faller på sin egen urimelighet å bli fremstilt som om vi var årsak til ulykken, uten at vi engang var om bord, sier flere av de kvinnelige navigatørene i en felles uttalelse til Aftenposten.

En av bakgrunnene til at kvinnene henges ut er en artikkel fra Forsvarets forum i 2017, som i den senere tid har blitt mye delt på sosiale medier. Her fremgår det at fire av fem navigatører om bord på KNM Helge Ingstad var kvinner den gang reportasjen ble skrevet.

Les også: Leder av Offiserforbundet: – Havarikommisjonen bør gå bredt ut

Bergingseksperter kritiserer bruk av vaiere på HMK Helge Ingstad

– I sin mest hormonelle alder

Skadene på KNM Helge Ingstad forårsaket under kollisisjonen med tankskipet Sola tidlig torsdag morgen. Foto: KV Bergen / Forsvaret / NTB scanpix Foto: Kv Bergen / Forsvaret / NTB scanpix
Skadene på KNM Helge Ingstad forårsaket under kollisisjonen med tankskipet Sola tidlig torsdag morgen. Foto: KV Bergen / Forsvaret / NTB scanpix Foto: Kv Bergen / Forsvaret / NTB scanpix

Også Resett-redaktør Helge Lurås har brukt artikkelen som bakgrunn i sin kommentar om forliset, der han tar opp andelen kvinner i Forsvaret og hvilken effekt det har på den profesjonelle «kulturen».

– Blandingen av kvinner og menn i sin mest hormonelle alder gjør at det blir en annen dynamikk enn om det bare skulle vært menn om bord. En kultur som tilpasses kvinner, svekker Forsvaret og gjør det mindre effektivt, sier han til Aftenposten.

– Bånn lavmål

Det får diskriminerings- og likestillingsombud Hanne Bjurstrøm til å reagere.

– Dette er bånn lavmål av Helge Lurås. Han gir ikke inntrykk av å ha innsikt i hva Forsvaret er i dag.

– Vi lever i 2018. At kvinners plass på alle områder og nivåer i arbeidslivet, fortsatt er et tema i en tid der folk er både utdannet og opplyste, sier mye om dem som uttrykker slike holdninger, sier sjefen for Sjøforsvaret, kontreadmiral Nils Andreas Stensønes.

Les også: Erfarne sjøfolk uenige om hvorvidt tankskipet hadde feil kurs

Dansk sjømann mener sjøtrafikksentralen var passiv før fregattulykken

(VIDEO: KNM Helge Ingstad-kollisjon sammenlignes med to andre ulykker)

Personvernpolicy