Økt russisk flyaktivitet fører til hyppigere utrykninger for norske jagerfly

<p></p><p>Aldri før har norske F-16 jagerfly i moderne tid rykket ut like mange ganger for å identifiserer russiske fly, som i år. Arkivfoto Lise Åserud / NTB SCANPIX</p>
Aldri før har norske F-16 jagerfly i moderne tid rykket ut like mange ganger for å identifiserer russiske fly, som i år. Arkivfoto Lise Åserud / NTB SCANPIX Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Aldri før har norske jagerfly blitt sendt på vingene så ofte for å identifisere russiske fly som i år. 54 ganger har norske F-16-fly rykket ut for å undersøke.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Så langt i 2018 har 79 russiske fly blitt identifisert i totalt 54 utrykninger, skriver iFinnmark.

Det er langt flere enn den forrige rekorden fra 2014, hvor det ble gjennomført 48 slike utrykninger, eller såkalte scrambles i løpet av hele året.

Spesielt den siste måneden er det blitt identifisert flere titalls fly, og oberstløytnant Ivar Moen i Forsvaret knytter det til NATO-øvelsen Trident Juncture, som ble avsluttet forrige uke.

– Vi hadde forventet økt interesse og flyging fra russernes side på grunn av Nato-øvelsen. Og det slo til. Selv om det er en viss økning i antall scrambles og identifiseringer, anser vi det som normalt, sier Moen.

– Strategiske bombefly og rene jagerfly

Moen sier de russiske flyene som har blitt identifisert alle er eldre fly som Forsvaret har god kjennskap til fra før.

– Vi har identifisert både maritime fly, strategiske bombefly og rene jagerfly i år, sier han.

Moen understreker at antall identifiseringer ikke gir en oversikt over den totale aktiviteten, som kan være langt større. Mange fly går så langt fra land at Forsvaret ikke rykker ut.

Les også: – Norske F16 identifiserte to russiske bombefly fredag

Norske F-16 sendt mot uanmeldt gigant-øvelse

Forsvaret viste fram kampflyene

Personvernpolicy