Hauglie vil forby eksport av trygdeytelser

Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) vil forby at trygdemottakere kan ta med seg ytelsene til utlandet, skriver VG. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) vil forby at trygdemottakere kan ta med seg ytelsene til utlandet, skriver VG. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) vil forby at trygdemottakere kan få med seg ytelser for barn og ektefeller i utlandet, skriver VG.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I dag kan en uføretrygdet forelder som bor i utlandet få 38.753 kroner per barn, mens fullt ektefelletillegg for pensjonister ligger på 46.742 kroner i året, ifølge avisa.

– Vi vil innføre eksportforbud for barne- og ektefelletillegg til ytelser fra Nav. Vi gjør det ved å nekte at kone og barn til trygdede skal få barne- og ektefelletillegg hvis de ikke bor i Norge, sier Hauglie.

Uføre og alderspensjonister i Norge som flytter ut, mister altså ikke sin egen uføre- eller alderspensjon. Men regjeringen vil ikke la dem få barne- og ektefelletilleggene, hvis de og deres familie ikke bor i Norge.

Aktuelt: Hauglie: – Helt uakseptabelt at Nav-brukere har mistet inntekten

I dag er det ingen lover som hindrer at barn eller ektefeller som ikke bor i Norge, og som i enkelte tilfeller aldri har gjort det, likevel får barne- og ektefelletillegg.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Regjeringen mener at legitimiteten til trygdesystemet kan svekkes dersom slike tillegg gis til personer med liten eller ingen tilknytning til Norge, sier Hauglie.

Aktuelt: Mistet hele inntekten uten varsel eller vedtak fra Nav

Regjeringen vil fredag sende et forslag på høring om saken. Innstrammingen vil i hovedsak gjelde land nordmenn drar til utenfor EU, i hovedsak Thailand, Filippinene, Marokko og Pakistan. Det vil ikke gjelde trygdede som oppholder seg i EØS-land og land som Norge har trygdeavtale med.

Det dreier seg i dag om rundt 800 trygdede.

Nav-rapport: En halv million nordmenn lever med økonomiske utfordringer