Menighet anmelder politiet etter aksjon mot afghansk familie

Den afghanske familien sitter nå i kirkeasyl i Hønefoss kirke. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
Den afghanske familien sitter nå i kirkeasyl i Hønefoss kirke. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Menigheten i Fitjar som huset en afghansk familie, som i februar ble hentet av politiet, anmelder PU for måten aksjonen ble gjennomført på, skriver NRK.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Jeg reagerer først og fremst på brutaliteten i det som skjedde. Det var tre små barn i menighetslokalet. Likevel knuste politiet seg inn, sier pastor Frank Håvik, forstander i menigheten Nytt Liv, til NRK.

Håvik har med menigheten i ryggen anmeldt Politiets utlendingsenhet (PU) til Spesialenheten for politisaker. Menigheten mener aksjonen var å regne som uforholdsmessig politibrutalitet, brudd på politiinstruksen samt brudd på familiens menneskerettigheter.

I slutten av februar hentet politiet, etter en beslutning gjort av PU, ekteparet og deres tre barn ut av menighetshuset på Fitjar. Politiet har hevdet at bygget ikke kan kalles en kirke, men en bolig. Familien og menigheten framholdte imidlertid at de var beskyttet av den norske kirkeasylpraksisen.

– Politiet foretar som hovedregel ikke pågripelser i kirkebygg eller bedehus tilhørende kirken. Boligen som personene har bodd i er ikke et kirkebygg, skriver Anne-Karin Storhaug, fungerende sjef ved juridisk seksjon i (PU), i en epost til NRK.

Familien tapte i mars retten til å bli i landet. Familien sitter nå i kirkeasyl i Hønefoss.

Personvernpolicy