NATO-admiral om Trident Juncture: – Det vil bli utfordringer

Forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen og NATO-sjef og øvelsesleder James G. Foggo holdt et felles pressemøte torsdag i Oslo torsdag. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen og NATO-sjef og øvelsesleder James G. Foggo holdt et felles pressemøte torsdag i Oslo torsdag. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

NATO-øvelsen Trident Juncture, som skal styrke alliansens kollektive forsvar, kommer ikke uten utfordringer og problemer, erkjenner NATO-admiral James G. Foggo.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Trident Juncture gir oss en sjanse til å sjekke vår kollektive styrke og kapasitet til å forsvare en av våre allierte under Atlanterhavspaktens artikkel fem: Et angrep på én er et angrep på alle. Samtidig får vi trene under vanskelige værforhold, sa NATO-admiral og øvelsesleder Foggo torsdag.

NATO-admiralen møtte pressen sammen med forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen i forbindelse med startskuddet for øvelsen der alle de 29 medlemslandene og partnerne Sverige og Finland deltar.

Utfordringer

Men til tross for at øvelsen, som er NATOs største siden den kalde krigen, gir viktig trening på kollektivt forsvar og flytting av store militære styrker, erkjenner Foggo at en slik øvelse ikke kommer uten utfordringer.

– Jeg ville løyet om jeg sa at det ikke vil være utfordringer og problemer underveis. Det er ikke mulig å flytte så mange soldater, kjøretøy eller andre fartøy uten et godt logistikksystem. Jeg vil si vi lærer mye underveis, spesielt om hvor tilstrekkelig logistikksystemet er. Men jeg er veldig fornøyd så langt, og jeg håper at det vil fortsette de neste to ukene av øvelsen, sier Foggo til NTB.

Unik mulighet

Forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen understreket på pressekonferansen at planleggingen og tilretteleggingen har vært krevende, og at befolkningen og ulike involverte parter har vært sentrale aktører for å legge forholdene til rette for øvelsen.

– NATO er hjørnesteinen i vårt forsvar. Fra et norsk syn er vi veldig fornøyd med at NATO fokuserer på et kollektivt forsvar, der øvelsen blir avholdt i Norge. Det viser at det legges vekt på den nordlige delen av alliansen. Vi er glade for at vi er en del av helheten, men så må vi også huske at vi må være klare til å forsvare andre land i NATO dersom det blir aktuelt, sa Bruun-Hanssen.

Forsvarssjefen understreket videre at Trident Juncture på en måte er unik ettersom den påvirker og vil fortsette å påvirke befolkningen så lenge øvelsen pågår på norsk jord. Ifølge forsvarssjefen har folk vist forståelse og tålmodighet, samtidig som Norge har fått mulighet til å oppdatere de nasjonale forsvarsplanene.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden