Legestudenter mener de best kvalifiserte blir forbigått

Artikkelen fortsetter under annonsen

Medisinstudenter ved NTNU mener helseforetak i Midt-Norge bryter loven fordi mindre kvalifiserte nyutdannede leger stikker av med jobbene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Medisinstudentene har sendt en bekymringsmelding til Helsedirektoratet, samt flere i administrasjonen i Helse Midt-Norge og NTNU, ifølge Dagens Næringsliv.

Tall fra Helsedirektoratet viser at våren 2018 gikk kun 37,9 prosent av begynnerstillingene ved sykehus i Midt-Norge til leger med utdannelse fra Norge, mens snittet for resten av landets sykehus ligger på 55,7 prosent.

Studentene mener at sykehusene i Midt-Norge ansetter leger med utenlandsk utdannelse som er mindre kvalifiserte søkere, for å øke sjansene for å beholde dem når de er ferdig utdannede spesialister. Arbeidslivsansvarlig Hanna Strømholt Bremnes i Norsk medisinstudentforening sier mange får jobb på grunn av lokal tilhørighet eller at de kjenner noen på sykehuset.

Konstituert HR-direktør Ketil Hjelset i Helse Møre og Romsdal avviser at noen av deres helseforetak bryter kvalifikasjonsprinsippet. Han påpeker at før de mottok bekymringsmeldingen ble det satt i gang en prosess for å bedre gjennomføringen av ansettelser.

– Vi samarbeider med Yngre legers forening for å sikre at de riktige prinsippene blir fulgt, og at disse prinsippene blir synlige for dem som søker hos oss, sier Hjelset.