Ny forskning anbefaler nye grep i kreftbehandlingen

Artikkelen om lindrende kreftbehandling blir presentert samme dag som den store kreftkonferansen ESMO, European Society for Medical Oncology i München. Foto: Sara Johannessen / NTB scanpix
Artikkelen om lindrende kreftbehandling blir presentert samme dag som den store kreftkonferansen ESMO, European Society for Medical Oncology i München. Foto: Sara Johannessen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nye medisiner og tidlig diagnose gjør at langt flere pasienter lever med dødelig kreftsykdom i mange år. Det gjør at behovet for lindrende behandling øker.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fredag publiserer det medisinske tidsskriftet Lancet Oncology en 60-siders artikkel om hvordan kroniske kreftpasienter bør følges opp. Norske leger har ledet arbeidet, ifølge Aftenposten.

– Vi må i langt større grad ha en pasientsentrert tilnærming, sier Stein Kaasa, leder for avdeling for kreftbehandling ved OUS.

Mye av dette handler om at pasienter som ikke kan helbredes trenger såkalt palliativ behandling, som er lindrende behandling som vil gi et så godt liv som mulig. Behovet for palliativ behandling har økt mye.

Les også: Studie: Bearbeidet kjøtt kan øke risiko for brystkreft

Ifølge tall fra Kreftregisteret er antall personer som lever med kreft med spredning eller med tilbakefall til kreftsykdom, mer enn fordoblet på 20 år, fra 9.235 i 1996 til 21.351 personer i 2016. Tallene er imidlertid ikke helt fullstendige og det arbeides med å få oversikt. Kaasa gir et forsiktig anslag på at 23.000 pasienter har behov for palliativ behandling i Norge nå.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Artikkelen presenterer hvilke studier som er gjort på feltet og kommer med flere konkrete anbefalinger, som at medisinstudenter må lære mer om temaet og ikke minst at det må mer ærlighet inn. Artikkelen understreker at leger og andre behandlere må tørre å snakke om døden, og å ta opp spørsmålet om når behandlingen bør avsluttes med pasienten.

Les også: Denne metoden oppdager 30 prosent flere kreftsvulster enn mammografi