Studie: Bearbeidet kjøtt kan øke risiko for brystkreft

Ny studie viser at stadig inntak av bacon, pølser og skinke 'kan føre til ni prosent høyere risiko for brystkreft. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com.
Ny studie viser at stadig inntak av bacon, pølser og skinke 'kan føre til ni prosent høyere risiko for brystkreft. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com.

Å spise bacon, pølser og skinke kan øke risikoen for å utvikle brystkreft, ifølge en ny oversiktsstudie.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En ny oversiktsstudie viser at stadig inntak av bacon, pølser og skinke kan føre til ni prosent høyere risiko for brystkreft.

Konklusjonen kommer etter en metaanalyse av tidligere studier av over 1,2 millioner kvinner. Studien er publisert i tidsskriftet International Journal of Cancer.

Verdens helseorganisasjon har tidligere konkludert at bearbeidet kjøtt er kreftfremkallende for mennesker.

Bearbeidet kjøtt vil si kjøtt som er saltet, røkt eller tilsatt nitritt, for eksempel bacon, pølser, spekeskinke, salami eller kjøttdeig som er tilsatt salt.

– Det ser ut til at å begrense inntaket av bearbeidet kjøtt er fordelaktig for forebyggingen av brystkreft, skriver forfatter Maryam Farvis ved Harvard T.H. Chan School of Public Health i studien.

Les også: Vellykket eksperiment: Brystkreft fjernet helt av immunforsvaret

Forskere anbefaler likevel ikke at pølser og bacon fjernes helt fra kostholdet, og studien høster også kritikk fra andre eksperter.

– Studien etterlater mange ubesvarte spørsmål og beviser ikke at inntak av bearbeidet kjøtt direkte fører til brystkreft blant kvinnene som er studert, sier Kevin McConway, professor emeritus i anvendt statistikk ved Storbritannias Open University, ifølge CNN.

– Studien kan ikke si noe om hvor mange flere tilfeller av brystkreft det vil bli dersom alle spiser en ekstra baconsandwich per dag, sier McConway videre.

Brystkreft er den hyppigst forekommende kreftformen i den vestlige verden i dag. Prognoser viser at behandlingen gir stadig bedre resultater. Mer enn åtte av ti er fortsatt i live fem år etter at diagnosen er stilt, skriver Norsk Helseinformatikk.

Les mer om brystkreft hos Kreftforeningen.

Les også: Studie: Mange kvinner med vanlig form for brystkreft kan droppe cellegift

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden