Forsvaret avviser at Orion-flyene sto på bakken i 14 dager

Forsvarets Orion-fly på Andøya Flystasjon. Arkivfoto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB scanpix
Forsvarets Orion-fly på Andøya Flystasjon. Arkivfoto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Forsvaret avviser at Luftforsvarets at Orion-fly ikke har gjennomført tokt på to uker på grunn av personellmangel og overgangen til nye fly.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er kilder i Forsvaret som opplyser til AldriMer.no at overvåkingsflyene ikke har hatt operative tokt på to uker. Forsvarets operative hovedkvarter (FOH) ønsket opprinnelig ikke å kommentere opplysningene, men valgte tirsdag å understreke at det er blitt gjennomført flere tokt i denne perioden.

– FOH vil ikke kommentere aktiviteten ytterligere, men Forsvaret erkjenner at det er en krevende situasjon på Andøya både når det gjelder tilgjengelighet på materiell og personell, og at Luftforsvaret prøver å løse denne på best mulig måte med tilgjengelige ressurser, opplyser pressetalsmann, major Brynjar Stordal ved FOH til NTB.

Orion-flyene opererer ut fra Andøya flystasjon og patruljerer nordområdene. Dataene som innhentes av de sofistikerte flyene, bearbeides av E-tjenesten før resultatene går videre til militære og sivile beslutningstakere i Norge og NATO.

Aldrimer pekte på at det er uheldig om de norske overvåkingsflyene står på bakken samtidig som den russiske nordflåten øker sin aktivitet for å kunne følge med på NATOs storøvelse Trident Juncture 2018.

Også Storbritannia og USA har hatt hyppige overvåkingsflygninger i nordområdene den siste tiden.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært