Meny

Politiet evakuerer området under fjellet Veslemannen og stenger Raumabanen

NVE hevet farenivået for Veslemannen fredag ettermiddag. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Det er akselererende hastighet i øvre område av Veslemannen, og det har gått flere småras i fjellpartiet fredag kveld. Farenivået er hevet til rødt.

NVE satte fredag farenivået for Veslemannen opp ett hakk, fra oransje til rødt. Politiet har evakuert området under fjellet, og Raumabanen er stanset.

Mens det er jevn hastighet i det nedre området av Veslemannen, er det akselererende hastighet i det øvre området.

– Hastigheten i det øvre området tilsvarer i øyeblikket 20–25 centimeter per døgn. Den siste timen er det registrert flere mindre skred i området. Det har kommet 14 millimeter nedbør de siste 6 timene, og 21 millimeter det siste døgnet, opplyser NVE klokka 22 fredag kveld.

Ferdsels- og oppholdsforbud

ÅMannen hvor fjellpartiet Veslemannen står i fare for å rase. Et 1.294 meter høyt fjell i Rauma kommune i Romsdal. Fjellet ligger 44 kilometer sørøst for Molde og 13 kilometer sør for Åndalsnes. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

I en pressemelding skriver politimesteren i Møre og Romsdal at det er innført ferdsels- og oppholdsforbud under Veslemannen i Rauma kommune.

Det skjer etter at NVE besluttet å høyne farenivået for fjellpartiet fra oransje til rødt.

– Beboere på gårdsbrukene Lyngheim og Rønningen i Rauma kommune er besluttet evakuert. Eierne av fritidsboliger på vestsiden av elva Rauma mellom Rønningen og Skjervaholen er varslet om beslutningen. Det innføres samtidig stopp i all togtrafikk på Raumabanen forbi det utsatte området, skriver politimesteren.

Les også: Intenst lavtrykk treffer Norge: Fare for flom- og jordskred

– Bevegelsen tredoblet

Det legges til at beslutningen er i samsvar med beredskapsplanen for Rauma kommune.

Det har den siste tiden vært store bevegelser i Veslemannen i Møre og Romsdal. Nå hever NVE farenivået til rødt.

– Det har så langt i dag kommet bare 8,2 mm nedbør, og selv med relativt lite nedbør er bevegelsen omtrent tredoblet. På bakgrunn av varsel om kraftig regn fra i kveld og i natt hever NVE farenivået til rødt (ekstremt) farenivå, sier geolog i NVE, Gudrun Dreiås Majala, i en pressemelding.

Les også: Takstillas ved Oslo S kollapset

Beveger seg 60–100 millimeter per døgn

Veslemannen er et relativt lite, men svært aktivt parti av det ustabile fjellpartiet Mannen i Romsdalen. Fjellpartiet reagerer hurtig med økning i bevegelse ved mye nedbør og snøsmelting.

Fjellet beveger seg nå 60–100 millimeter per døgn i den øvre delen av partiet.

Hevingen av farenivået er den andre på få timer. Fredag morgen hevet NVE farenivået fra gult til oransje.

Saken oppdateres

Les også: Bevegelsene øker i Veslemannen

NVE: – Vi klarer ikke å utløse skred i Mannen

Populært