Vinden tok tak i stillaser i sør og øst – flere togstrekninger stengt

Regn, kraftig vind og store bølger har ført til at flere fergeselskaper har avlyst avgangene. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
Regn, kraftig vind og store bølger har ført til at flere fergeselskaper har avlyst avgangene. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Et stort område ved Oslo S er sperret av på grunn av takstillas som har løsnet. Flere togstrekninger er stengt, også på grunn av vind og trefall.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sent fredag kveld så det ut til at den kraftigste vinden var passert.

– Vindstyrken er nå på vei ned de fleste steder langs kysten av Sør- og Østlandet. På kvelden vil den gå ned mot liten kuling, og så over til bris natt til lørdag. Da har lavtrykket beveget seg nordover, sier vakthavende meteorolog Lars Andreas Selberg ved Meteorologisk institutt til NTB fredag kveld.

Togtrafikken på Østlandet er likevel fortsatt rammet av uværet. Gjøvikbanen er stengt mellom Roa og Gjøvik. , og strømforsyningsanlegget ved Halden har fått store skader. Østfoldbanen er derfor stengt på strekningen mot Sverige, melder Bane Nor. Ny melding der er ventet lørdag kveld. Østfoldbanen var en periode stengt mellom Kråkstad og Tomter, men kunne åpnes igjen i 22-tiden fredag.

Nedblåst tak

Rundt klokken 16 kollapset et takstillas på Tollboden ved i Oslo S. Politiet har sperret av et stort område rundt bygningen og bedt folk trekke unna området.

I 22.30-tiden fredag kveld er fremdeles sperringene oppe, og politiet sier at de kan bli værende oppe en stund til.

– Vi gjør en fortløpende vurdering basert blant annet på vindstyrke og skadepotensialet i området. Vi vil innskrenke sperringene så fort det er mulig, så mye det er mulig. Vinden har løyet noe, men det er fremdeles kraftig vind og da er det fremdeles et farepotensial, sier operasjonsleder Tor Gulbrandsen i Oslo politidistrikt.

Ifølge operasjonslederen har brannvesenet foreløpig har vurdert vinden som såpass kraftig at det medfører for stor risiko å jobbe med å sikre stillaset.

– Det være at de venter på dagslyset i morgen før de begynner å jobbe på stillaset, sier Gulbrandsen.

Han legger til at vinden har ført til en hektisk dag for Oslopolitiet, men at det ikke har kommet noen rapporter om personskader som følge av vinden.

Fredag kveld skriver Oslo 110-sentral på Twitter brannvesenet i Oslo, Asker og Bærum har vært på rundt 130 hendelser relatert til vind siden klokken 14 fredag.

Truffet av trær

I Sandefjord har nødetatene også hatt hendene fulle. Blant annet blåste deler av et tak av en restaurant.

Også i Østfold skapte vinden trøbbel, og politiet melder om takplater som blåste av et bygg i Sarpsborg. Det er også meldt om tilfeller i Rakkestad og Fredrikstad hvor personer har fått skader i hodet etter å ha blitt truffet av trær.

På Fredrikstad stadion ble en gutt sendt til legevakten etter å ha fått et fotballmål i hodet som veltet i den sterke vinden, skriver Fredriksstad Blad.

På begge sider av Oslofjorden ble det meldt om trær som har blåst ut i veien.

Innstilte ferger

Sør i landet avlyste flere fergeselskaper en rekke avganger som følge av den kraftige vinden.

Også strøm- og mobilkunder øst i landet rammes av uværet. I 19-tiden fredag registrerte Hafslund at 28.987 av deres kunder er rammet av strømbrudd i området Østfold og Akershus, mens en rekke basestasjoner i Østfold, Akershus og Hedmark hos teleoperatørene Telenor, Telia og Ice også var nede fredag.

Fredag morgen sendte Norges vassdrag- og energidirektorat (NVE) ut et varsel om jord- og flomskredfare for Midt-Norge og indre strøk i Sør-Norge på grunn av det intense lavtrykket som beveger seg nordover. Det er ventet opp mot 50–70 millimeter enkelte steder.

Personvernpolicy