Kritisk for bieart

Hittil i år er det bare registrert elleve rødknappsandbier i Norge. Norsk institutt for naturforskning frykter at arten dør ut i løpet av de neste årene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rødknappsandbien har lenge vært utrydningstruet, som følge av menneskelig påvirkning. Bakgrunnen for at den rødlistede arten sliter spesielt i år, er mye sol og varme.

– De legger larvene sine nedi tørr sandjord. Blir det for tørt, risikerer larvene å tørke ut, sier seniorforsker Frode Ødegaard ved Norsk institutt for naturforskning til NTB.

Han sier at det hittil i år bare er blitt registrert elleve individer i Norge i henholdsvis Grimstad, Halden og ved Gardermoen i Akershus. Det er en klar nedgang fra i fjor.

Da ble det registrert et langt større antall bier på 12 forskjellige plasser.

– I tillegg til den menneskelige påvirkningsfaktoren, har du naturlige svingninger. Det er slike flaskehalssesonger som slår ut truede arter, sier Ødegaard.

Rødknappsandbien sliter også utenfor Norge. For å holde den her til lands, mener Ødegaard at det er viktig å følge handlingsplanen for å redde arten.

– Arten henter bare pollen fra blomsten rødknapp. Derfor er det viktig å unngå tidlig slått av rødknapp for å sikre nok mat og leveområder, sier forskeren, som frykter at arten kommer til å dø ut i løpet av de neste ti årene.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært