Hva skjer med plast som kastes eller resirkuleres?

Se video: Hva skjer med plasten etter vi kaster den? Forskere ønsker å finne ut hvorfor så lite plast resirkuleres.

En gruppe danske og svenske forskere har nå sett nærmere på hvorfor så lite plast blir resirkulert.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Resirkulert plast er ikke et produkt mange etterspør – i motsetning til for eksempel papir og metall.

Derfor blir bare en liten del av plastavfallet til nye plastprodukter.

Forskerne ville finne ut hvorfor det er slik.

Ikke lønnsomt nok

For å få svar kikket forskerne nærmere på de ulike leddene i verdikjeden for plast. De lette etter hva det er som gjør at plast ikke etterspørres som gjenbruksmateriale.

Forskerne fant ut at den største hindringen er at det ikke lønner seg å lage nye produkter av brukt plast.

I tillegg finner ikke de som tilbyr resirkulert plast og de som etterspør ulike typer plast hverandre. Det er fordi markedet for gjenbruksprodukter er så fragmentert. Markedet fungerer ikke.

Plast er for billig

– Plast er et materiale som egner seg veldig godt for gjenvinning, så lenge den er av en god kvalitet, sier Kari Anne Lyng, forsker i Østfoldsforskning. Hun har ikke vært med på den nye studien, men driver med analyser av miljøpåvirkningen til produkter som for eksempel plast.

Siden ny plast er så billig å produsere, kan det være vanskelig for gjenvunnet plast å konkurrere, ifølge forskeren.

– Det finnes dessuten veldig mange ulike plasttyper. Når plast samles inn fra husholdningene legges alt i den samme beholderen. Denne plasten må sorteres. I den prosessen kan det bli en del svinn.

Kari-Anne Lyng er forsker hos Østfoldforskning på Kråkerøy utenfor Fredrikstad. (Foto: Østfoldforskning).
Kari-Anne Lyng er forsker hos Østfoldforskning på Kråkerøy utenfor Fredrikstad. (Foto: Østfoldforskning).

– Min kjepphest er at det er vel og bra at vi får folk til å resirkulere. Men for å få en maksimal miljønytte, må det også finnes et marked der ute for det vi ønsker å resirkulere, sier forskeren.

For lønnsomt å brenne plasten

Forskerne bak den nye plaststudien har intervjuet mange aktører i bransjen for resirkulert plast i Danmark og Sverige.

Flere mener det er aller viktigst å få til en bedre koordinering av verdikjeden. Noe må altså gjøres for å få markedet for resirkulert plast til å fungere bedre.

Det å forsøke å redusere antallet ulike plastprodukter og ikke bruke så mange forskjellige tilsetningsstoffer i plasten, er også noe mange av dem er opptatt av.

Videre peker de på at det i dag er for lønnsomt å bare brenne brukt plast sammen med annet avfall, for å lage elektrisitet eller fjernvarme. Det er dette som kalles energigjenvinning.

– En vesentlig forskjell mellom Danmark og Sverige på den ene siden og Norge på den andre siden, er at elektrisitet er mye dyrere hos dem. Dermed kan det være mer lønnsomt for dansker og svensker å brenne plasten og produsere energi, forklarer Kari-Anne Lyng.

Ganske mye samles inn i Norge

I dag samles ganske mye plastemballasje inn i Norge.

Fra næringslivet blir mye av plasten som brukes levert inn. Hos husholdningene blir om lag en tredjedel av all emballasje i plast kildesortert. Dette handler om emballasjeplast, ikke om den andre plasten du kaster som plastleker, blomsterpotter og hageslanger.

Engangsflasker i plast er noe av det enkleste å resirkulere. (Foto: Albert Karimov / Shutterstock / NTB scanpix).
Engangsflasker i plast er noe av det enkleste å resirkulere. (Foto: Albert Karimov / Shutterstock / NTB scanpix).

Selskapet Grønt Punkt Norge har et hovedansvar for plastinnsamlingen her i landet. Selskapet finansieres gjennom et gebyr som må betales av alle norske vareproduserende bedrifter som bruker plastemballasje, for eksempel matvareprodusenten Tine. Gebyret på plastemballasje næringslivet bruker til husholdningsprodukter er på 1,38 kroner per kilo.

Les også: Hvor mye plast har vi laget og hvor har den blitt av?

Næringslivsplasten er enklere

Plasten som samles inn fra bedrifter er forholdsvis enkel å hanskes med, forteller kommunikasjonssjef Kari-Lill Ljøstad i Grønt Punkt Norge.

Det er fordi næringslivet ikke bruker så mange forskjellige typer plast. Mye er blank folieplast. Plasten fra næringslivet er sortert og også stort sett ren.

Med husholdningene er det annerledes.

– Vi kan ikke forvente at forbrukerne skal sortere plasten i ulike fraksjoner. Så derfor sorteres all plastemballasjen fra forbrukere under ett, sier Ljøstad.

Sendes til Tyskland

Innsamlet plastemballasje fra norske forbrukere sendes nå til Tyskland.

Men hva skjer med den norske plasten når den kommer dit?

Forsker Kari-Anne Lyng hos Østfoldforskning antar at en del av den norske plasten ikke blir resirkulert, fordi den ikke kan brukes til nye produkter.

Da blir den i stedet brent og brukt til å skape energi.

Les også: Hvorfor spiser sjøfugler plast?

Norge betaler for tysk resirkulering

På nettsidene til Grønt Punkt Norge står det likevel at om lag 80 prosent av all innsamlet plast fra Norge blir sortert i 5 til 7 ulike kvaliteter før den blir materialgjenvunnet i Tyskland.

Denne plasten brukes av plastindustrien, forteller nettsiden optimistisk.

– Vi betaler mottakeren i Tyskland ekstra for at norsk plast skal bli behandlet på denne måten, sier kommunikasjonssjef Kari-Lill Ljøstad i Grønt Punkt Norge.

Hvor mye Norge må betale for at husholdningsplasten vår kanskje skal bli resirkulert i Tyskland, vil hun ikke fortelle. Begrunnelsen er at informasjonen er konkurransesensitiv.

– Hadde vi ikke betalt ekstra for dette, så hadde det ikke fungert. Dette er ikke en verdikjede som fungerer av seg selv.

Et eksempel kommunikasjonssjefen nevner på hva mindreverdig norsk plast kan brukes til i Tyskland, er hagebenker.

Les også: Vil erstatte plast med spiselig mirakelmateriale

Tyskland mest klimavennlig

Forskere hos Østfoldforskning forsøkte i 2011 å granske miljøpåvirkningen av at plastemballasje fra norske hjem sorteres ut og sendes til Tyskland for materialgjenvinning.

Dette sammenlignet forskerne da med miljøpåvirkningen dersom plastemballasjen ikke ble kildesortert – og i stedet ble sendt med det andre restavfallet og brukt til energigjenvinning i Norge.

Konklusjonen da ble at det mest klimavennlige er å sende den norske plasten til Tyskland. Samtidig understreket forskerne at det er knyttet stor usikkerhet til tallene, fordi så mye avhenger av hvordan den norske plasten blir brukt i Tyskland.

Siden noen sikkert lurer på om det er miljøvennlig å sende søppel så langt med lastebil, så tar vi med at transporten av all denne plasten til Tyskland er en relativt lite energikrevende del av regnestykket sammenlignet med de andre faktorene. Dette ifølge forskerne.

Ærlighet om resirkulering

Nordisk ministerråd har laget en egen rapport om resirkulering av plast i de nordiske landene.

Rapporten peker på hvor viktig det er at de som samler inn plast er ærlige overfor forbrukerne om hva resirkulering av plastavfall egentlig innebærer.

Uten slik åpenhet kan forbrukernes tillit forsvinne, advarer Nordisk ministerråd.

Dokumentarfilmen Plastic China har vunnet en rekke priser. Filmens hovedperson er 11 år gamle Yi-Jie. Kina har mottatt ti millioner tonn plastikkavfall fra utviklede land hvert år. Mange lavtlønnede kinesere, også mindreårige, jobber med å resirkulere denne plasten. Som kan dukke opp igjen som et nytt Kina-produsert leketøy her i Vesten. (Bilde fra filmen).
Dokumentarfilmen Plastic China har vunnet en rekke priser. Filmens hovedperson er 11 år gamle Yi-Jie. Kina har mottatt ti millioner tonn plastikkavfall fra utviklede land hvert år. Mange lavtlønnede kinesere, også mindreårige, jobber med å resirkulere denne plasten. Som kan dukke opp igjen som et nytt Kina-produsert leketøy her i Vesten. (Bilde fra filmen).

Rapporten peker i tillegg på at EU-landene i dag er verdens største eksportør av plastavfall. Svært mye gjenbruksplast – fra blant annet Tyskland – blir sendt videre til Asia.

Med håp om at noen resirkulerer plasten der.

Vi behøver mer kunnskap om hva som i virkeligheten skjer med dette avfallet, heter det i rapporten fra Nordisk ministerråd.

Les også: 90 prosent av all plast som renner ut i havet kommer fra 10 elver

Kina forbyr import av gjenbruksplast

I mange år har Kina vært verdens største mottaker av innsamlet plastavfall fra utviklede land. Mer enn halvparten av alt innsamlet plast i verden har havnet i Kina, ifølge Greenpeace.

Tidligere i år annonserte Kina at landet ikke lenger vil ta imot plastavfall fra vestlige husholdninger.

Beslutningen har skapt store problemer for mye av verdens plastinnsamling. Land som Vietnam og Malaysia står ventelig klare til å overta mye av avfallet, men makter neppe å ta imot alt.

Referanser:

Leonidas Milios m. fl: «Plastic recycling in the Nordics: A value chain market analysis», tidsskriftet Waste Mangement, juni 2018.

Nordisk ministerråd: «Nordic improvements in collection and recycling of plastic waste», 2015

Les også:
Så mye plast er det på strendene Forskere bekymret for usynlig plast i havet

Denne saken ble først publisert i Forskning.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
14:38 Bryne mintes den drepte Sigbjørn Sveli14:33 Norske veteraner inn for å rydde opp etter australske skogbranner14:22 Nederland tok sitt første VM-gull i finaledrama mot Spania14:22 Tiger Woods gråt av glede etter USAs seier i Presidents Cup14:22 Guterres: Jeg er skuffet14:12 Elvestuen skuffet over resultatet i Madrid14:10 Ingen jubel etter FNs klimakonferanse13:34 Russisk mareritt for Solberg: Nesten alle skudd gikk inn13:32 Kristoffersen kjørte seg opp 23 plasser med kanonomgang i Val d'Isere13:07 Får ikke intervjue Martin Ødegaard etter avsløringen om faren13:00 Tiril Eckhoff med 20 treff og suveren seier i Hochfilzen12:30 Hotelleier Petter Stordalen får skattesmell på 161 millioner12:29 Tiril Eckhoff vant jaktstarten i Hochfilzen med feilfri skyting12:16 Gjetere drept i Nigeria12:14 Johaug ustoppelig i Davos – tok sin fjerde strake seier12:09 Total norsk langrennsdominans i Vuokatti11:57 Barn omkom i kraftig jordskjelv på Filippinene11:57 Kvinne omkom i utforkjøring i Troms11:54 VM-tanken tom for Norge, Russland best i bronsekampen med 33-2811:36 Therese Johaug var overlegen da hun vant 10 km fri teknikk søndag11:30 – Trump har fjernet hykleriet rundt frihandel. Alle har jo jukset10:58 VM-tanken tom for Norge, Russland best i bronsekampen med 33-2810:57 Hodeidas innbyggere lever fortsatt i frykt10:53 Corbyn beklager valgnederlaget10:37 Ingen skadd i stort steinras i Kvinesdal10:36 Opptur for Pedersen og Lorentzen i Japan10:30 Hit reiser nordmenn i jula10:14 Søskenpar funnet forlatt i Aarhus10:12 Minst 14 omkom i bussulykke i Nepal09:23 Avis: – Blir vanskelig for Zidane å ikke hente hjem Ødegaard etter denne sesongen09:21 Solid hjemmeseier for Zuccarello og Minnesota Wild09:16 Jul i Bredtveit fengsel: – Det jeg ønsker meg mest er å være med barna mine09:14 Mor dømt som hallik for sin egen datter i Bergen09:00 Bygger Nordens største solpark ved Legoland08:47 Nesten fire av ti nordmenn sier de kaster for mye mat i jula08:36 Politiet: Vær snille med hverandre08:28 Fem drept i indisk uro08:13 Danmark på den grønne, glitrende juletre-toppen07:33 Medier: Demokraten Jeff Van Drew vil skifte parti07:05 Go-Ahead klar for oppstart – lover å gjøre alt de kan for å få folk hjem til jul06:45 Dødstallet etter vulkanutbruddet på New Zealand stiger06:26 Ny australsk by rammes av skogbranner06:03 Kina dropper toll på amerikanske varer05:50 Dette skjedde i natt05:30 Dette skjedde i natt05:04 – Jeg ville se fugleunger. Jeg føler meg forrådt04:46 50 døde funnet i hus i Mexico04:42 Bolivia vil utstede arrestordre på Morales04:08 Voldsomme demonstrasjoner i Beirut03:58 Karneval i Belgia fjernes fra UNESCOs verdensarvliste02:44 Fortsatt ingen enighet på klimakonferansen i Madrid02:11 Ulykkesflyet i Chile hadde problemer også i 201602:09 Politiet stanset ruset drosjetyv i Nittedal23:26 Hovland og Wolff klatret, men er langt bak i Florida23:07 Thorsby bidro til derbyseier for Sampdoria23:00 Greta Thunberg etter voldsanklager: – Beklager22:11 To døde og tusenvis strømløse etter ekstremvær i Frankrike21:35 Tankbilvelt i Sogn og Fjordane - luftambulanse til stedet21:05 2019: Trygdeskandale, bompengebråk og klimastreik20:53 Hevder Mossad bidro til terrorpågripelser i Danmark20:28 Mann drept under ran på restaurant i Sverige19:37 Mann sovnet med sykkellås rundt halsen – måtte fjernes med vinkelkutter18:41 Har kartlagt hundrevis av skipsvrak rundt Island18:22 Ødegaard og Real Sociedad tok poeng mot Barcelona i festlig kamp18:16 Liverpool slapp med skrekken – Klopp feiret ny kontrakt med seier over Watford18:13 Nordmennene utenfor pallen i laghoppingen i Klingenthal18:03 King tilbake, men ut med ny skade da Bournemouth slo Chelsea etter VAR-mål17:37 Klimaaktivister pågrepet på Schiphol-flyplassen17:27 Fedmeekspert slakter butikkenes priskrig16:51 Hegerberg-dobbel da Roma vant stort16:40 Ringen på fjerdeplass i kontinentalcupen i Ruka16:22 Håvard Nielsen scoret i Greuther Furths storseier16:15 Eldre mann alvorlig skadd i påkjørsel i Skien15:59 Feilfri Thingnes Bø smadret konkurrentene på jaktstarten i Hochfilzen15:56 Klæbo spurtet til seier i Davos – første pallplass for Taugbøl15:55 Falla slått av 20 år gamle svenske Svanh på sprinten: – Var sikker på at det var Stina15:49 Lundby skuffet og ble nummer fem da Hölzl vant i Klingenthal15:12 Mange pågrepet under protester mot valget i Algerie15:07 Mann knivstukket på Jessheim – mistenkt pågrepet14:58 Kvinne til sykehus etter arbeidsulykke i Nordland14:57 Nasjonal rassikringsgruppe frykter pris trumfer sikkerhet i veiutbygging14:52 Syrstad Engen-mål for Wolfsburg i storseier14:51 Langrenn: 14 nordmenn foran beste utlending i skandinavisk cup i Vuokatti14:35 Norsk pilot tiltalt for menneskehandel og grov voldtekt14:25 Trond Alstad gir seg i RBK14:11 Polens opposisjon har valgt presidentkandidat13:43 Ingen tegn til enighet på klimakonferansen i Madrid13:18 Tusenvis demonstrerer i Bangkok13:11 Forrykende Olsbu Røiseland-avslutning sikret norsk stafettseier: – Ingen klarer å holde følge13:09 NAF: – Uforståelig at et stort ras kan skje ved en nybygget hovedvei13:03 Skøyter: Lorentzen med nok en skuffende plassering12:51 Dale: – Jeg priser meg lykkelig over at ingen er omkommet eller skadd etter raset på E1812:49 Sudans tidligere diktator dømt husarrest12:37 Flere norske profiler røk ut i sprintprologen i Davos12:11 Slalåmen i Val d'Isère avlyst, nytt forsøk søndag12:06 Funn av kirke kaster nytt lys på når kristendommen kom til Afrika12:01 Lie med bestenotering i super-G i St. Moritz11:57 Astrid Øyre Slind vant suverent La Venosta11:27 Hopp: Tande står over lagkonkurransen, erstattes av Forfang11:08 Friski: Norsk seier i Beijing til Killi og Ruud
Siste nytt
14:38NorgeBryne mintes den drepte Sigbjørn Sveli14:33VerdenNorske veteraner inn for å rydde opp etter australske skogbranner14:22SportNederland tok sitt første VM-gull i finaledrama mot Spania14:22SportTiger Woods gråt av glede etter USAs seier i Presidents Cup14:22VerdenGuterres: Jeg er skuffet14:12VerdenElvestuen skuffet over resultatet i Madrid14:10VerdenIngen jubel etter FNs klimakonferanse13:34SportRussisk mareritt for Solberg: Nesten alle skudd gikk inn13:32SportKristoffersen kjørte seg opp 23 plasser med kanonomgang i Val d'Isere13:07SportFår ikke intervjue Martin Ødegaard etter avsløringen om faren13:00SportTiril Eckhoff med 20 treff og suveren seier i Hochfilzen12:30PengerHotelleier Petter Stordalen får skattesmell på 161 millioner12:29SportTiril Eckhoff vant jaktstarten i Hochfilzen med feilfri skyting12:16VerdenGjetere drept i Nigeria12:14SportJohaug ustoppelig i Davos – tok sin fjerde strake seier12:09SportTotal norsk langrennsdominans i Vuokatti11:57VerdenBarn omkom i kraftig jordskjelv på Filippinene11:57NorgeKvinne omkom i utforkjøring i Troms11:54SportVM-tanken tom for Norge, Russland best i bronsekampen med 33-2811:36SportTherese Johaug var overlegen da hun vant 10 km fri teknikk søndag11:30Penger– Trump har fjernet hykleriet rundt frihandel. Alle har jo jukset10:58SportVM-tanken tom for Norge, Russland best i bronsekampen med 33-2810:57VerdenHodeidas innbyggere lever fortsatt i frykt10:53VerdenCorbyn beklager valgnederlaget10:37NorgeIngen skadd i stort steinras i Kvinesdal10:36SportOpptur for Pedersen og Lorentzen i Japan10:30NorgeHit reiser nordmenn i jula10:14VerdenSøskenpar funnet forlatt i Aarhus10:12VerdenMinst 14 omkom i bussulykke i Nepal09:23SportAvis: – Blir vanskelig for Zidane å ikke hente hjem Ødegaard etter denne sesongen09:21SportSolid hjemmeseier for Zuccarello og Minnesota Wild09:16Helse og livsstilJul i Bredtveit fengsel: – Det jeg ønsker meg mest er å være med barna mine09:14NorgeMor dømt som hallik for sin egen datter i Bergen09:00VerdenBygger Nordens største solpark ved Legoland08:47Helse og livsstilNesten fire av ti nordmenn sier de kaster for mye mat i jula08:36NorgePolitiet: Vær snille med hverandre08:28VerdenFem drept i indisk uro08:13VerdenDanmark på den grønne, glitrende juletre-toppen07:33VerdenMedier: Demokraten Jeff Van Drew vil skifte parti07:05NorgeGo-Ahead klar for oppstart – lover å gjøre alt de kan for å få folk hjem til jul06:45VerdenDødstallet etter vulkanutbruddet på New Zealand stiger06:26VerdenNy australsk by rammes av skogbranner06:03VerdenKina dropper toll på amerikanske varer05:50NorgeDette skjedde i natt05:30NorgeDette skjedde i natt05:04Verden– Jeg ville se fugleunger. Jeg føler meg forrådt04:46Verden50 døde funnet i hus i Mexico04:42VerdenBolivia vil utstede arrestordre på Morales04:08VerdenVoldsomme demonstrasjoner i Beirut03:58VerdenKarneval i Belgia fjernes fra UNESCOs verdensarvliste02:44VerdenFortsatt ingen enighet på klimakonferansen i Madrid02:11VerdenUlykkesflyet i Chile hadde problemer også i 201602:09NorgePolitiet stanset ruset drosjetyv i Nittedal23:26SportHovland og Wolff klatret, men er langt bak i Florida23:07SportThorsby bidro til derbyseier for Sampdoria23:00VerdenGreta Thunberg etter voldsanklager: – Beklager22:11VerdenTo døde og tusenvis strømløse etter ekstremvær i Frankrike21:35NorgeTankbilvelt i Sogn og Fjordane - luftambulanse til stedet21:05Norge2019: Trygdeskandale, bompengebråk og klimastreik20:53VerdenHevder Mossad bidro til terrorpågripelser i Danmark20:28VerdenMann drept under ran på restaurant i Sverige19:37NorgeMann sovnet med sykkellås rundt halsen – måtte fjernes med vinkelkutter18:41VerdenHar kartlagt hundrevis av skipsvrak rundt Island18:22SportØdegaard og Real Sociedad tok poeng mot Barcelona i festlig kamp18:16SportLiverpool slapp med skrekken – Klopp feiret ny kontrakt med seier over Watford18:13SportNordmennene utenfor pallen i laghoppingen i Klingenthal18:03SportKing tilbake, men ut med ny skade da Bournemouth slo Chelsea etter VAR-mål17:37ReiseKlimaaktivister pågrepet på Schiphol-flyplassen17:27PengerFedmeekspert slakter butikkenes priskrig16:51SportHegerberg-dobbel da Roma vant stort16:40SportRingen på fjerdeplass i kontinentalcupen i Ruka16:22SportHåvard Nielsen scoret i Greuther Furths storseier16:15NorgeEldre mann alvorlig skadd i påkjørsel i Skien15:59SportFeilfri Thingnes Bø smadret konkurrentene på jaktstarten i Hochfilzen15:56SportKlæbo spurtet til seier i Davos – første pallplass for Taugbøl15:55SportFalla slått av 20 år gamle svenske Svanh på sprinten: – Var sikker på at det var Stina15:49SportLundby skuffet og ble nummer fem da Hölzl vant i Klingenthal15:12VerdenMange pågrepet under protester mot valget i Algerie15:07NorgeMann knivstukket på Jessheim – mistenkt pågrepet14:58NorgeKvinne til sykehus etter arbeidsulykke i Nordland14:57MotorNasjonal rassikringsgruppe frykter pris trumfer sikkerhet i veiutbygging14:52SportSyrstad Engen-mål for Wolfsburg i storseier14:51SportLangrenn: 14 nordmenn foran beste utlending i skandinavisk cup i Vuokatti14:35NorgeNorsk pilot tiltalt for menneskehandel og grov voldtekt14:25SportTrond Alstad gir seg i RBK14:11VerdenPolens opposisjon har valgt presidentkandidat13:43VerdenIngen tegn til enighet på klimakonferansen i Madrid13:18VerdenTusenvis demonstrerer i Bangkok13:11SportForrykende Olsbu Røiseland-avslutning sikret norsk stafettseier: – Ingen klarer å holde følge13:09NorgeNAF: – Uforståelig at et stort ras kan skje ved en nybygget hovedvei13:03SportSkøyter: Lorentzen med nok en skuffende plassering12:51NorgeDale: – Jeg priser meg lykkelig over at ingen er omkommet eller skadd etter raset på E1812:49VerdenSudans tidligere diktator dømt husarrest12:37SportFlere norske profiler røk ut i sprintprologen i Davos12:11SportSlalåmen i Val d'Isère avlyst, nytt forsøk søndag12:06VerdenFunn av kirke kaster nytt lys på når kristendommen kom til Afrika12:01SportLie med bestenotering i super-G i St. Moritz11:57SportAstrid Øyre Slind vant suverent La Venosta11:27SportHopp: Tande står over lagkonkurransen, erstattes av Forfang11:08SportFriski: Norsk seier i Beijing til Killi og Ruud
Populært