Mann skal ha blitt holdt fanget i Vest-Oppland

En 66 år gammel mann skal ha holdt en mann i 40-årene fanget i en lengre periode i Vest-Oppland. Mannen ble onsdag varetektsfengslet i to uker i Gjøvik tingrett. Illustrasjonsfoto: Terje Pedersen / NTB scanpix
En 66 år gammel mann skal ha holdt en mann i 40-årene fanget i en lengre periode i Vest-Oppland. Mannen ble onsdag varetektsfengslet i to uker i Gjøvik tingrett. Illustrasjonsfoto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

En 66 år gammel mann ble onsdag varetektsfengslet i to uker, siktet for å ha holdt en mann i 40-årene fanget i en lengre periode i Vest-Oppland.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge Oppland Arbeiderblad skal mannen i 40-årene ha vært i svært dårlig forfatning da han ble funnet av venner og familie.

– Han var nesten ikke til å kjenne igjen, sier familiens kontaktperson.

66-åringen er varetektsfengslet i to uker med brev- og besøkskontroll, siktet for tvang og trusler. Politiet ba om varetekt i fire uker, den første uka i full isolasjon. I kjennelsen vises det til at strafferammen er fengsel i to år, og at mistankegrunnlaget på nåværende tidspunkt ikke er spesielt sterkt.

Ifølge kjennelsen fra Gjøvik tingrett forsøkte siktede i dagene før rettsmøtet å kontakte mannen, til tross for at han var pålagt å ikke gjøre det.

– Min klient er svært nedtrykt. Han har kjent fornærmede over lang tid, og dette er tungt for ham, sier siktedes forsvarer, advokatfullmektig Magnhild Irene Claudius, til NRK.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun sier at mannen hevder han hjalp den andre med husly da han ble kastet ut av sin daværende bolig.

– Han ga ham opphold i en leilighet han eide, fornærmede hadde egen nøkkel og kunne komme og gå som han ville, sier hun.

Vurderer judisiell observasjon

Politiadvokat Ingveig Nøkleby i Innlandet politidistrikt sier til NTB onsdag ettermiddag at det vil bli tatt stilling til om det skal foretas judisiell observasjon i saken.

– Vi er ikke kommet helt dit enda, men det vil absolutt bli vurdert. Det er en sårbar fornærmet her, bekrefter hun.

Noe av det politiet særlig forsøker å få klarhet i, er nøyaktig hvor lenge det de mener er et straffbart forhold har pågått.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Både fornærmede og siktede er avhørt om hva som har skjedd og hvor lenge. Det er nok ikke snakk om dager, snarere måneder og år. Vi har ingen opplysninger i saken om at fornærmede har vært låst inne på noen måte. Dette dreier seg om andre former for tvang, sier politiadvokaten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er uklart når 66-åringen skal avhøres igjen. I løpet av etterforskningen vil det bli vurdert fortløpende når det er behov for nye avhør av ham. Siktede er ingen kjenning av politiet.

Nøkleby sier at politiet innledningsvis har forholdsvis god oversikt over saken, men legger til at omfanget av den fortsatt er uklart.

Kan spise hamburger

Ifølge familiens kontaktperson mistet de all kontakt med mannen for rundt to år siden. De skal ha trodd at han ikke ønsket å ha noe med dem å gjøre. Siden da har han ifølge Oppland Arbeiderblad blitt sett noen få ganger, alltid i følge med siktede.

– Han er sjeleglad for å være ute av dette. Friheten til å gå rundt og spise en hamburger på gata er superbra. Dette er en enorm lettelse for klienten min, sier mannens bistandsadvokat Aina Helene Tvengsberg til VG.

Til NRK sier Tvengsberg at det skal vært et vennskapsforhold mellom de to mennene. Hun utelukker ikke at det angivelige fangenskapet har strukket seg over to år.