Norges Bank: Bedriftene venter vekst og økt aktivitet

Svarene fra bedriftene i Norges Banks regionale nettverk underbygger inntrykket av at norsk økonomi er i solid vekst. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Svarene fra bedriftene i Norges Banks regionale nettverk underbygger inntrykket av at norsk økonomi er i solid vekst. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Bedriftene som er med i Norges Banks regionale nettverk, venter økt aktivitet og ser optimistisk på framtida med tanke på fortsatt vekst.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bedriftene melder om moderat vekst de siste tre månedene, men forteller i undersøkelsen at de venter at veksten skal ta seg opp i tida som kommer. Forventningen er litt oppjustert fra undersøkelsen Norges Bank gjorde i januar.

– Undersøkelsen tyder på en vekst på 2,9-3 prosent de neste seks månedene. Regionalt nettverk underbygger inntrykket av det er solid vekst i norsk økonomi og at økonomien er rustet for renteøkning, sier seniorøkonom Kyrre Aamdal i DNB Markets.

Bedre enn ventet

Svarene fra bedriftene som er med i Norges Banks regionale nettverk er litt mer positive med tanke på framtidig vekst enn DNB Markets ventet på forhånd. Aamdal venter at sentralbanken vil sette opp renta i september som signalisert, men holder fortsatt mulighetene åpne for at renteøkningen blir utsatt, blant annet fordi inflasjonen ligger noe lavt.

– Kontaktene viser til økende aktivitet i oljenæringen og utsikter til høyere igangsetting i boligmarkedet. Bedriftene trekker også fram fortsatt vekst i etterspørselen fra offentlig sektor, opplyser sentralbanken i en pressemelding.

Lønnsvekst på 2,8 prosent

Det er flere bedrifter som melder om begynnende kapasitetsproblemer og knapphet på arbeidskraft, noe som tolkes som tegn på at ordreinngangen begynner å bli tilpasset kapasiteten bedriftene har til å ta unna arbeidsmengden.

– Kontaktene melder om god vekst i sysselsettingen de siste tre månedene, og de venter at sysselsettingsveksten holder seg oppe fremover. Samlet anslår kontaktene en årslønnsvekst på 2,8 prosent for inneværende år, heter det i meldingen fra Norges Bank.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden