Norsk drapsdømt tatt på Filippinene:– Politiet fryktet at han ville unndra seg straffen

Mannen ble funnet død utendørs i et boligområde på Hellvik i Eigersund kommune. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix
Mannen ble funnet død utendørs i et boligområde på Hellvik i Eigersund kommune. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Politiet i Rogaland mener den 52-årige mannen fra Eigersund som er dømt for drap på storebroren, forsøkte å unndra seg straff ved å reise til Filippinene med kone og to små barn.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mannen selv og hans advokat, Espen Henrik Johansen, hevder overfor ABC Nyheter at reisen til Filippinene var avtalt med myndighetene.

Dalane tingrett dømte i januar i år mannen til syv og et halvt års fengsel for å ha drept sin egen bror i Hellvik i Eigersund kommune for to år siden.

52-åringen mener seg uskyldig dømt, og har anket dommen til Gulating lagmannsrett. I forrige uke ble han pågrepet på Filippinene etter å ha vært etterlyst som rømling fra Norge.

– Arrestert foran barna

– Jeg er helt sjokkert over hvordan norsk politi behandler meg og min familie. Jeg venter på ankesaken som skal opp i oktober, og vi reiste til Filippinene for at barna skulle gå på skole her, skriver 52-åringen i en melding til ABC Nyheter.

Han viser til at han fikk utstedt pass fra Sør-Vest politidistrikt i Stavanger i februar - etter at dommen var avsagt. Flybillettene ble kjøpt for ett års opphold, men med åpen retur for at familiefaren skulle få like lang oppholdstillatelse på Filippinene som resten av familien.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ellers måtte han ha søkt om fornyelse hver tredje uke, forteller han.

– Vi betalte ekstra for å få åpen retur, slik at jeg kunne reise til Norge til ankebehandlingen i lagmannsretten i oktober, skriver 52-åringen som mener det var skolen barna gikk på i Norge som anmeldte han da det ble levert flyttemelding til Filippinene for de to barna. Det skal også være påstått at familien hadde planer om å kjøpe en Cafè på Filippinene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Barna begynte på skolen den dagen jeg ble arrestert her, ute i gata foran alle vennene deres. Nå tør de ikke gå på skolen, sier 52-åringen.

Les også: Rømt drapsmann pågrepet på Filippinene

– Fryktet straffunndragelse

I Dalane tingrett ble mannen i tillegg til fengselsstraff også dømt til å betale millionerstatning til de pårørende etter den drepte storebroren. Likevel ble ikke 52-åringens bankkonti sperret. Det skjedde først i forbindelse med den internasjonale etterlysningen i vår.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Min klient hadde en plan om å komme hjem, også i god tid for å forberede seg til ankesaken i lagmannsretten. Det er hans anke, han mener han skal frifinnes for dødsvolden. det er jo i hans interesse å møte opp, ellers vil dommen bli stående, sier 52-åringens advokat Espen Henrik Johansen.

Sør-Vest politidistrikt sier det var konkrete opplysninger som begrunnet nærliggende fare for at 52-åringen forsøkte å unndra seg strafforfølgning ved å flykte til Filippinene som gjorde at de begjærte mannen internasjonalt etterlyst og pågrepet.

– Dalane tingrett tok politiets begjæring til følge. De nærmere opplysninger som ligger til grunn for pågripelsen kan jeg ikke kommentere på bakgrunn av taushetsplikt ut over å si at de opplysninger domfelte har gitt til media vedrørende pågripelsesgrunnlaget etter mitt sun framstår som uriktige, skriver politiadvokat Thale Thomseth ved Sør-Vest politidistrikt til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Sju og et halvt års fengsel for dødsvold mot broren

Sperret ikke konto

– Er det begått saksbehandlingsfeil siden mannens konti ikke ble frosset da han ble idømt erstatningsplikt?

– Det er ikke begått noen saksbehandlingsfeil når det gjelder å fryse bankkonto og lignende. Etter domfeltes handlemåte kan man selvsagt vurdere hvorvidt dette burde ha blitt gjort tidligere for å sikre midler til erstatning, men da dommen ble avsagt tidligere i år var det ikke grunnlag for å gjøre dette, svarer Thomseth.

– Dersom det er hensynet til allmenn rettsoppfatning som utløser behovet for etterlysning og pågripelse - hvorfor fikk han da i utgangspunktet utstedt nytt pass etter at dom var avsagt?

– Når det gjelder utstedelse av pass, er dette ikke besluttet av påtalemyndigheten og jeg kjenner derfor ikke til hvilket grunnlag dette ble gjort på. Igjen, sett i etterkant kan man vurdere hvorvidt pass burde vært inndratt etter domsavsigelsen. Domfelte er norsk statsborger, var bosatt i Norge på domstidspunktet og med barn i norsk skole. På det grunnlaget ble det ikke ansett som nødvendig å inndra passet, skriver politiadvokaten.

Les også: Mann tiltalt for å ha drept sin egen bror