Meny

Ble dømt for å ha drept storebroren

Rømt drapsmann pågrepet på Filippinene

Den nå 52-årige mannen som ble dømt for å ha drept broren sin i Hellvik i Eigersund kommune, er pågrepet på Filippinene. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
En 52 år gammel mann som i januar ble dømt til syv år og seks måneders fengsel for å ha drept storebroren sin på Hellvik i Rogaland i 2016, er pågrepet på flukt på Filippinene.

Selv hevder nordmannen at han fikk lov av norske myndigheter å dra på ferie til Filippinene mens han venter på ankebehandlingen av saken i lagmannsretten.

Da Hellvik-saken i vinter var til behandling i Dalane tingrett, erkjente 52-åringen fra Eigersund å ha stukket broren med kniv, men hevdet han handlet i nødverge. Retten mente det ikke var hold i nødvergepåstandene, og dømte mannen for grov kroppsskade med døden til følge - såkalt dødsvold.

Han ble også dømt til å betale familien til storebroren sin en million kroner i erstatning.

Ifølge den filippinske avisen Manila Bulletin var nordmannen etterlyst av norske myndigheter etter at han rømte til Manila i april i år.

Bakgrunn: Sju og et halvt års fengsel for dødsvold mot broren

Rømte landet

Nordmannen ble pågrepet i Santa Cruz, Laguna på Filippinene i forrige uke av rømling-jegerne i det nasjonale immigrasjonsbyrået, The Bureau of Immigrations (BI).

Lederen for rømling-jegerne i Fugitive Search Unit (FSU), Bobby Raquepo, skriver i en rapport at det ble avdekket at nordmannen jevnlig har besøkt Filippinene de siste 20 årene, ettersom han er gift og har to barn med en filippinsk kvinne.

52-åringen er selv totalt uenig i at han har rømt fra Norge.

I innlegg og kommentarer til filipinske medier  på Facebook skriver han at han fikk pass utelevert fra politiet i Norge i januar i år siden de visste at han må møte i lagmannsretten i oktober. Han har også publisert kopi av sitt eget pass som viser at det ble utstedt av Sør-Vest politidistrikt 12. januar i år med ti års gyldighetstid.

- Barna vil lære filippinsk

- Jeg sa fra til myndighetene om at jeg ville dra  på ferie til Filippinene med min kone og barn. De ønsker å bo her ett år slik at barna kan lære seg tagalog (muntlig filippinsk språk) fram til rettssaken starter, skriver han.

Han kritiserer norsk politi som på denne måten ødelegger alt for familien hans.

Mannen sier han blir godt behandlet av filippinsk politi, som bare handler på bestilling fra norsk politi.

Etter domsavsigelsen i vinter var familien til den avdøde storebroren fornøyd med at retten ikke har funnet grunnlag for at det forelå en nødvergesituasjon.

– Familien er fornøyd med at tiltalte er dømt for å ha drept 51-åringen. De har vært i en vanskelig følelsesmessig situasjon. De har mistet et nært og kjært familiemedlem. Samtidig som de har stått i en uavklart situasjon i storfamilien, sa bistandsadvokat Helene Haugland til NRK etter domsavsigelsen.

– Vi er glade for at han er frifunnet for drap, men uenig i domfellelsen for dødsvold og rettens vurdering av nødverge. Vi kommer tilbake til saken innen ankefristen på to uker, sa mannens forsvarer, advokat John Christian Elden.

Ankesaken skal opp for Gulating lagmannsrett til høsten.

Populært