Meny

Tunnelbrann på Follobanen – 77 arbeidere evakuert

Brannvesenet og Bane Nor konstaterte på en pressekonferanse fredag morgen at alle som befant seg i tunnelen er sjekket ut, og at ingen er skadd etter brannen. Foto: Ole Berg-rusten / NTB scanpix
Kraftig røykutvikling fra en brann i et kjøretøy førte til full evakuering av et tunnelsystem på Follobanen natt til fredag. En person er kjørt til legevakt.

Totalt ble 77 personer som arbeidet på Follobanen og i tilgangstunnelen på Åsland i Oslo evakuert. En av dem ble kjørt til legevakta for sjekk etter å ha pustet inn røyk fra det brennende kjøretøyet.

– Spesialkjøretøyet som brant sto tre kilometer inne i tunnelen, sa operasjonsleder Tor Gulbrandsen i Oslo politidistrikt til NTB i 3.20-tiden. Ifølge brannvesenet brant det i motorrommet og i dekkene til kjøretøyet, hvilket førte spesielt kraftig røykutvikling.

– Det er som å jobbe i en gruve

Brannvesenet og Bane Nor konstaterte på en pressekonferanse fredag morgen at alle som befant seg i tunnelen er sjekket ut, og at ingen er skadd etter brannen. Slokkearbeidet pågikk fortsatt i 8-tiden. Det er et svært krevende arbeid over store avstander i meget røykfylte omgivelser, ifølge brannvesenets brigadesjef.

– Det er som å jobbe i en gruve. Det er ikke noe sted vi får ventilert. Vi måtte stenge ned ventilasjonen i den tunnelen vi jobber i, sier brigadesjef Trond Hansen i Oslo brann- og redningsetat til NRK.

Kraftig røykutvikling fra en brann i et kjøretøy førte til full evakuering av et tunnelsystem på Follobanen natt til fredag. En person ble kjørt til legevakt. Foto: Ole Berg-rusten / NTB scanpix

Les også: Brann i luksushotell i London

Brannvesenet måtte snu – møtte vegg av røyk

Da de første brannfolkene rykket inn i tunnelen møtte de «en vegg av røyk» omtrent én kilometer inn. Forholdene var så utfordrende at det ble besluttet å trekke brannmannskapene ut igjen for å ivareta deres sikkerhet.

Det ble fredag morgen jobbet med å etablere slangeutlegg og med å få satt opp en større vifte i et forsøk å få dyttet røyken inn mot brannstedet, slik at mannskapene kunne komme noe nærmere.

Brannen ble meldt til brannvesenet like etter 2.30 natt til fredag. Brann, helse og politi rykket ut. Trond Hansen anslår at arbeidet kommer til å pågå på stedet til nærmere klokka 11.

Det jobbes med å utvide dagens Follobanen til tosporsdrift.

Det var fredag morgen fortsatt for tidlig å si hvilke konsekvenser brannen får for arbeidet og eventuelt trafikken på banen, ifølge prosjektleder Anne Kathrine Kalager i Bane Nor.

Les også: Brann i bryggeri i Trondheim

Arbeidstilsynet varslet

Follobanen, som med sine 22 kilometer vil bli Nordens hittil lengste jernbanetunnel, er anslått å koste om lag 25 milliarder kroner og er ventet å stå ferdig i 2021. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Politiet har etablert et mottak for de evakuerte og vil snakke med flere av dem for å få oversikt over hendelsesforløpet.

– Vi har god kontakt med ledelsen for arbeiderne. De har jo jobbet med dette i noen år, og har øvd både på egen hånd og sammen med nødetatene på evakuering. Vi er kjent med rutinene og er fornøyde med dem, sier Gulbrandsen.

Arbeidstilsynet er varslet om saken og politiet oppretter sak på brannen som også betegnes som en arbeidsulykke.

Populært