Meteorologene venter på 30-tallet

Henriette Kværneng Johansen og Markus Mellembakken tok seg et bad i sjøen allerede påskeaften fra badstuen som ligger ved Langkaia i Oslo. Denne uka blir det nok enda flere som kaster seg i sjøen med temperaturer helt opp mot – eller over – 30-tallet. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mandag og tirsdag kan det bli 30 grader enkelte steder i Sør-Norge. I så fall er det tangering av forrige rekord for tidlig tropevarme fra 2000.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Fint og varmt vær mange steder, men i sør blir det lokal tåke først på dagen og utrygt for ettermiddagsbyger. Dagens spørsmål blir uansett: Får vi 30 grader noen steder? Vi følger nøye med på temperaturmålingene, tvitret Meteorologisk institutt mandag formiddag.

Tidligste dato for tropevarme hittil var ifølge Yr 14. mai 2000 på Kongsberg.

På Blindern i Oslo passerte gradestokken ved 16-tiden 25 grader, noe som kalles høysommerdag. Og årets første høysommerdag kommer langt tidligere enn gjennomsnittet.

– Gjennomsnittlig dato for «høysommerdag» her er 9. juni. Tidligst har det skjedd 27. april (1993) og senest 4. august i 1951, skriver Meteorologisk institutt på Twitter.

Les også: Varsler bunadsvær 17. mai

Forrige gang det var like varmt på Blindern, var 23. juli i fjor, opplyser de videre.

Et nytt værkart ble publisert mandag formiddag med varsel om 25–30 grader i Oslo mandag og tirsdag. Langs hele kysten rundt Sørlandet, Vestlandet og Trøndelag meldes det 27–28 grader.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Meteorologene tvitrer også t Nord-Norge ennå ikke hr oppled de helt store temperaturene. Men nå stiger det: Deler v Nordland kn vente seg over 20 grader tirsdag.

Les også: Høy beredskap i NVE: Vannstanden stiger fortsatt i Mjøsa og Øyeren

Trygt for tomatene

Tropevarme – temperaturer over 30 grader – er også varslet mange andre steder i Skandinavia og i Baltikum.

Som følge av den globale oppvarmingen settes det varmerekorder langt oftere enn før mange steder i verden. I Norge har gjennomsnittstemperaturen steget med en halv grad de siste 15 årene, ifølge Meteorologisk institutt.

Nå skal det også være trygt å plante tomater ute. Et kjent råd er at man skal vente til etter 17. mai med å dyrke sine egne i friluft. Ifølge meteorologene er det allerede trygt i Oslo; 14. mai er vanligvis den siste dagen det pleier å være nattefrost.