Ble nektet adgang: CP-rammede Elina får likevel dra på russetreff

<p>Elina Haavik Dale deltar på helgens russetreff i Kongeparken i Stavanger.</p>
Elina Haavik Dale deltar på helgens russetreff i Kongeparken i Stavanger. Foto: Privat

Elina Haavik Dale trodde hun ikke var velkommen på helgens russetreff i Stavanger i ett år. Kontrabeskjeden fra arrangøren kom dagen før arrangementet. Arrangøren mener det hele skyldes en misforståelse.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Jeg tok kontakt med Landstreffet da billettene ble lagt ut for salg. Jeg forklarte at jeg måtte ha med meg en assistent. Svaret jeg fikk var at dersom assistenten min ikke var russ, så var ikke det mulig, forteller Elina Haavik Dale til Rogalands Avis sammen med sin assistent Siv Linnea Vikene.

Haavik Dale har Cerebral parese, sitter i rullestol og er avhengig av å ha en assistent med seg.

Torsdag kveld la hun ut et innlegg på Facebook som skapte stort engasjement.

«I helgå e det LS, et event eg hadde gleda meg veldig mye te før/når eg blei russ, men som i ittetid e noe som bare har skapt frustrasjon. Når eg tok kontakt med de fekk eg beskjed at eg ikkje konne bruka ledsagerbeviset og at det ikkje va lov med assistentar som ikkje va russ.. Ein kan ikkje forventa at alle som har assiste ntar har ein assistent så e jevnaldrane og som e russ.
Så nå sitte eg her hjemma i mens alle de andre russane e klare for den kjekkaste helgå i russatidå ever!
Eg kjenne eg e veldig frustrert, sint og lei øve at de ekskludere kun fordi eg har CP og et behov for assistanse. Og kor rettferdig e det da? At dei med ein funksjonsnedsettelse ikkje ska få delta?

Alle barna gjekk på LS, unntatt Elina - hu blei hima», skriver hun.

Innlegget har fredag ettermiddag fått over 800 likerklikk og nærmere 400 delinger.

Reagerer på sen kontrabeskjed

Arrangøren for russetreff ettok kontakt etter at Facebook-innlegget ble publisert. Haavik Dale ble fortalt at hun var velkommen. Torsdag var hun imidlertid usikker på om hun skulle delta på arrangementet.

Hun sa til Rogalands Avis torsdag kveld at er mye organisering og planlegging med assistenten som skal til, og at det dermed er vanskelig når man får beskjed dagen i forveien.

Fredag ettermiddag opplyser Haavik Dale til ABC Nyheter at hun kommer til å delta på helgens russetreff.

Assistent Vikene reagerer på at Haavik Dale fikk kontrabeskjeden dagen før russetreffet starter. Hun sier at Haavik Dale har kontaktet arrangøren flere ganger og forhørt seg om en eventuell løsning, men aldri fått spørsmålet besvart.

– Sterkt fokus på sikkerhet

Pressetalskvinne for Landstreff Stavanger, Therese Oddsen, forteller at hendelsen skyldes en misforståelse.

– Festivalsjefen har vært i kontakt med Elina. Hun får selvsagt komme, samt ha med seg en ledsager. Dette har vært bunnet i en misforståelse som oppsto for ett år siden. Vi har rutiner dersom noen har ledsager med seg. Siden dette er et arrangement for 18- og 19-åringer, har vi et sterkt fokus på sikkerheten. Man må derfor søke i forkant om å ha med seg en ledsager dersom ledsager ikke selv er russ. Som regel går dette i orden, sier hun til Rogalands Avis.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden