KrF refser Frps forbud mot bønnerop

Olaug Bollestad. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Olaug Bollestad. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fremskrittspartiet bidrar til et kaldere og splittet samfunn ved å ville forby bønnerop, mener KrFs nestleder Olaug Bollestad.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forbud mot bønnerop i det offentlige rom ble vedtatt med et klart flertall på Frps landsmøte, selv om redaksjonskomiteen ville avvise det. Vedtaket bidrar ikke til å bedre samarbeidsklimaet med KrF.

– Ved å fremstille bønnerop som et samfunnsproblem, når vi vet at ingen norske moskeer praktiserer dette, bidrar Frp til å fremstille en religiøs minoritet som et problem og en trussel for «fred og ro i nærmiljøene», sier KrFs nestleder Olaug Bollestad til NTB.

Frp-flertall for å forby bønnerop

Kaldere

Hun frykter at en slik fremstilling kan få alvorlige konsekvenser:

– Dette er noe som i neste omgang rammer oss alle, fordi vi alle må leve i det kalde og polariserte samfunnet som blir resultatet av denne måten å argumentere på. Det gjelder enten vi er kristne, ateister eller noe annet, sier Bollestad.

KrF-nestlederen sier at hun jobber for et varmere samfunn der tillit mellom mennesker bygges nedenfra, i familier, i menigheter og i frivilligheten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Et slikt samfunn må bygge på en grunnleggende respekt for hverandre og for menneskerettighetene, sier Bollestad til NTB.

Aktuelt: Listhaug takket Jensen for støtten i en «turbulent tid»

Ap-Raymond savner Hagen: – Frp er blitt et avgiftsparti

Misbrukes

Fremskrittspartiets innvandringspolitiske talsmann Jon Engen-Helgheim sto bak forslaget fra Buskerud Frp som også partileder Siv Jensen stemte for.

Han avviser argumentet om at bønnerop er en menneskerettighet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg er for menneskerettigheter, men mot misbruk av menneskerettigheter, sa han i debatten.

Ikke Ap-styrt

Engen-Helgheim viste til at Ap har rykket ut og kritisert forslaget fordi det forbyr noe som ikke er et problem.

– Vi skal ikke la Ap sette premissene for våre saker. Bønnerop er ikke et problem i dag, og jeg vil ikke at det skal bli et problem heller, sa Engen-Helgheim til applaus fra landsmøtesalen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ikke et problem

Venstres leder Trine Skei Grande ankom Frp-landsmøtet rett etter at bønnerop-forbudet var vedtatt. Hun er mer på linje med Ap enn Frp i denne saken.

– Frp må få lov til å mene dette. Men jeg tror ikke bønnerop er et problem som folk føler på i hverdagen, sier Grande til NTB.

At man ikke kan forby alt man er mot, og at bønnerop ikke er et problem, ble trukket fram som argumenter av forslagets motstandere i debatten, uten å vinne fram.

Kirkeklokker også?

Stortingsrepresentant og tidligere justisminister Per-Willy Amundsen viste til at det kristne kulturarven er tusen år gammel i Norge, mens islam kom til landet på 1970-tallet.

– Disse to kan ikke likebehandles. Det er ikke mulig å sammenligne bønnerop med kirkeklokker, sa Amundsen etter at stortingsrepresentant Silje Hjemdal fra Hordaland hadde omtalt et forbud som kommunistisk.

– Hva blir det neste, skal vi forby kirkeklokker, lød hennes retoriske spørsmål.

Det var langt fra sterkt nok til å overbevise tilhengerne av en forbudslinje, som blant annet argumenterte med føre-var-prinsippet.