Meny

Kommune straffes etter at pasient døde av morfinoverdose

En pasient ved et helsesenter i Troms døde etter å ha fått 40 ganger så mye morfin som han egentlig skulle ha. Nå straffes kommunen.

Det var i april 2016 at en pasient ved Sonjatun helsesenter i Nordreisa kommune døde etter å ha fått en dose med 100 milligram morfin. Den mannlige pasienten skulle egentlig hatt kun 2,5 milligram, altså én 40-del av dosen han ble gitt.

Politiet innstilte på henleggelse av saken, og fikk medhold av statsadvokaten. Fredag skriver Nordlys at Riksadvokaten nå har omgjort henleggelsen etter at bistandsadvokaten til de etterlatte klagde.

Riksadvokaten mener Nordreisa kommune er ansvarlig for feilen og har gitt Sonjatun, ved Nordreisa kommune, en bot på 100.000 kroner for feilmedisineringen.

Riksadvokaten skriver at den menneskelige svikten, og konsekvensen av den, delvis skyldes at virksomheten ikke hadde gode nok rutiner og praksis for hvordan legemiddel, og særlig potente legemiddel skulle håndteres.

Sykepleieren som satte sprøyten, har beskrevet en kaotisk arbeidssituasjon den aktuelle kvelden. Kvinnen var ferdig utdannet som sykepleier i 2015 og hadde ikke lang arbeidserfaring da hun ble ansatt ved sykehjemmet.

Ordfører i Nordreisa, Øivind Evanger, sier de har vedtatt boten.

– Vi tar boten til etterretning, og vi skal nå ta lærdom av den kritikken som er kommet mot kommunen etter denne triste saken, sier Evanger til Nordlys.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært