Vekslende føreforhold øker faren for knall og fall

Soloppvarmede skiløyper som møter frosne skyggepartier gir skiløpere utfordringer som kan ende med knall og fall, beinbrudd og forstuinger, advarer Røde Kors.
Foto: Erik Johansen / NTB scanpix
Soloppvarmede skiløyper som møter frosne skyggepartier gir skiløpere utfordringer som kan ende med knall og fall, beinbrudd og forstuinger, advarer Røde Kors. Foto: Erik Johansen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Det vekslende påskeskiføret i fjellet øker faren for beinbrudd, advarer Røde Kors.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det fine været gir vanskelig føre når det veksler mellom plussgrader i solen og minusgrader i skyggen.

– Skigåere kan møte hard snø på grensen til is i skyggen, og slush der sola har varmet opp snøen. Dette kan gjøre skiturene utfordrende, forteller Kjersti Løvik som er landsrådsleder Hjelpekorps.

Over halvparten av de registrerte skadene hittil i påsken er brudd og forstuinger.

– Disse skadene gjenspeiler snøforholdene denne påska, mye snø, kaldt om natten og sol på dagen gir et steinhardt underlag, og da er det fort gjort å skade seg, advarer Løvik i en pressemelding fra Røde Kors.

Høyere utfart

Hordaland, Oppland og Telemark ligger øverst på listen når det gjelder antall skader i påsken.

Røde Kors Hjelpekorps i Nord-Trøndelag, Hedmark og Oppland melder om høyere utfart enn normalt så tidlig i påsken. I fjor påske hadde Oppland registrert 39 henteoppdrag, mens hittil i år er tallet allerede rundt 30.

– Det er kjempestor utfart, og det er høyt tempo hos oss. I dag hadde vi for eksempel åtte oppdrag på to timer, forteller Daniel Lien fra informasjonssentralen i Oppland.

Frykter snøskred

Sten Johansen i Nord-Trøndelag hjelpekorps bekrefter at det er høyere utfart i området, og derfor flere oppdrag. Hans største bekymring er snøskredene.

– I dag har det gått flere skred i områder det ikke vanligvis pleier å gå skred, så vi har gått ut med informasjon om dette og ber folk passe på hvor de legger ut på tur, sier Johansen.

Personvernpolicy