Meny

Solberg markerte kvenfolkets dag

Erna Solberg ble fredag den første statsministeren som har deltatt på markeringen av kvenfolkets dag. Arkivfoto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Erna Solberg (H) åpnet fredag markeringen av kvenfolkets dag i Alta. Hun er den første statsministeren som har markert denne minoritetens dag.

Rundt 120 personer møtte opp for å høre Solbergs åpningstale ved Alta museum. Deretter fikk hun en omvisning på en ny utstilling om kvensk tjærebrenning, der en modell av en tjæremile er utstilt. For Norske Kveners forbund har bevaring av kulturminner vært en viktig sak i flere år, opplyser forbundet i en pressemelding.

I samtale med ledere fra kvenforeningen, snakket statsministeren om viktigheten av å huske på landets nasjonale minoriteter og snakket om å finne måter å bruke og bevare det kvenske språket.

Kvenene er en folkegruppe i Nord-Norge som nedstammer fra finske bønder og fiskere som innvandret til området fra 1500-tallet. Det finnes ingen offisiell statistikk over hvor mange kvener det er i Norge, men offentlige dokumenter anslår ofte mellom 10.000 og 15.000.

Nylig avslo Kommunaldepartementet en søknad fra kvenenes organisasjoner om offentlig godkjenning av kvenenes flagg. Departementet mener det ikke er nødvendig med en slik godkjenning, ettersom organisasjoner og andre uansett står fritt til å bruke flagget.

(©NTB)

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært