Sterk kritikk mot Stavanger universitetssjukehus etter at 15-åring ble innesperret

En 15 år gammel jente ble flere ganger innesperret og holdt i isolasjon ved Stavanger universitetssjukehus (bildet). Fylkeslegen i Rogaland mener sykehuset har brutt loven på flere punkter. Arkivfoto: Carina Johansen / NTB scanpix
En 15 år gammel jente ble flere ganger innesperret og holdt i isolasjon ved Stavanger universitetssjukehus (bildet). Fylkeslegen i Rogaland mener sykehuset har brutt loven på flere punkter. Arkivfoto: Carina Johansen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Stavanger universitetssjukehus (SUS) begikk flere lovbrudd da de sperret inne en 15 år gammel jente ved flere anledninger. Nå skjerper SUS rutinene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Verken Kontrollkommisjonen eller SUS-ledelsen oppdaget at den 15 år gamle jenta i elleve tilfeller ble ulovlig innesperret på sykehuset. Først da jenta selv klaget til Fylkeslegen, ble lovbruddene oppdaget, skriver Stavanger Aftenblad.

Fylkeslegen i Rogaland konkluderer i en rapport som ble levert i forrige måned at jenta i 2016 og 2017 ble utsatt for flere lovbrudd mens hun var pasient ved Klinikk for psykisk helsevern for barn, unge og rusavhengige (PHBU) ved SUS.

– En av lærdommene fra denne saken er at systemene for å holde oversikt ikke har vært gode nok. Det er nå et arbeid i gang for å bedre på dette, sier fylkeslege Janne Dahle-Melhus til avisen.

Jenta ble blant annet satt i isolasjon minst elleve ganger og ved én anledning iført transportbelte. Tvangsmidler er ulovlig å bruke mot personer som ikke har fylt 16 år.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fylkeslegen mener blant annet at bruken av tvang mot den da 15 år gamle jenta bar preg av brannslukking i enkeltsituasjoner, i stedet for at sykehuset forsøkte å løse problemene ved samarbeid og mildere reaksjonsformer. Fylkeslege Dahle-Melhus slår fast at tvangsbruken mot jenta «åpenbart har vært uforsvarlig» også etter spesialisthelseloven.

SUS har beklaget behandlingen av jenta og opplyser at de jobber med å gå gjennom rutinene.

Sykehuset har i sine tilsvar erkjent at de har begått flere feil i behandlingen av jenta. Blant annet har isolasjonen av tenåringen ført til at det er gitt advarsler til ansatte i personalsaker.