Vårtemperaturene lar vente på seg

Den sibirske kulda setter en effektiv stopper for en vårlig start på vårmåneden mars i den sørlige delen av landet. I nord derimot, fortsetter mildværet.
Den sibirske kulda setter en effektiv stopper for en vårlig start på vårmåneden mars i den sørlige delen av landet. I nord derimot, fortsetter mildværet. Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Etter en uke med ekstremkulde i deler av landet vil det mot helgen skye til i Sør-Norge og bli litt mindre kaldt, mens mildværet i Nord-Norge fortsetter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Torsdag er første dag av årets første vårmåned, men foreløpig er det lite som minner om vår, spesielt i Sør-Norge.

Ifølge vakthavende meteorolog Elbjørg Moxnes vil den ekstreme kulda avta noe sør i landet og skydekket vil gjøre at den kaldeste lufta trekker ut av området, særlig østafjells. Men sibirkulda fortsetter å sette sitt preg på den sørlige delen av landet.

– Det blir en vinterlig start på vårmåneden mars. Så for dem som venter på våren, er det ikke de beste nyhetene, sier Moxnes til NTB.

- Onsdag og torsdag denne uken er forventet å være de aller kaldeste dagene med sprengkulde i Sør-Norge, sier Moxnes.

Den kalde starten på mars står i sterk kontrast til varmerekordene som er registrert i akkurat denne måneden de siste årene.

Les også: Kulde gir vannskade hvert niende minutt

Mildvær i nord, kuling i sør

Nord-Norge har lenge hatt det beste været, og mildværet vil også holde seg fremover, uten at det blir verken nevneverdige minusgrader eller spesielt sterk vind.

- Det vil bli litt nedbør i Nord-Norge, før det blir litt kaldere med fralandsvind mot slutten av helgen, sier Moxnes.

I sør vil det blåse en del i helgen, spesielt på sørlandskysten, og det er meldt stiv kuling blant annet ved Lindesnes.

- Nedbøren holder seg stabil og fortsetter mot helgen, men det er ikke ventet like mye snø som det har vært den siste tiden, sier Moxnes.

Les også: Sprengkulde gir hopp i strømprisene

Bra i Bergen

Skoler i store deler av landet har vinterferie i uke 9, ifølge nettsiden Time and Date. Det gjelder Buskerud, Oppland, Troms og store deler av Hordaland, inkludert Bergen.

Bergenserne kan glede seg over relativt godt vinterferievær mot helgen, idet temperaturen vil gå opp mot null med til tider mye sol.

Resten av landet har allerede hatt vinterferie.

- Vi ser det blir mildere nå fremover innover i Europa, og spesielt i Italia blir det nå litt varmere. Vi forventer at varmluften vil trekke nordover og oppover hit, sier Moxnes.

Personvernpolicy