Prins William og hertuginne Kate på plass på Slottet

Artikkelen fortsetter under annonsen

Prins William og hans gravide kone fikk smake på norske forhold da været kompliserte reisen fra Sverige. Etter lunsj på Slottet venter omvisning ute.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det populære paret ankom Gardermoen litt etter klokka 12, og ble ønsket velkommen av kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit. Deretter bare det med eskorte til Slottet, der besøkets vertskap, kongeparet, ventet.

Garden, et stort presseoppbud og mange skuelystne sto klare da det britiske hertugparet gled inn på Slottsplassen i en sort Mercedes prydet med prins Williams eget flagg.

Barndom i nord

Det har vært parets uttrykte ønske å se eksempler på hva som er typisk for skandinavisk oppvekst, og de kom torsdag rett fra to aktive dager i Stockholm. Det er lagt opp til et ganske rolig program første dag i Oslo. Etter fotografering og lunsj på Slottet, skal prinsesse Ingrid Alexandra vise dem rundt i skulpturparken som er oppkalt etter henne.

Etter omvisningen har hertuginne Kate, gravid i sjette måned med sitt tredje barn, valgt å trekke seg fra neste post på programmet, som er besøk på kontorfellesskapet MESH. Dermed blir det kronprinsparet og prins William som tar turen dit. Sjakkverdensmester Magnus Carlsen er en av dem som får hilse på hertugen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Magnus’ selskap Play Magnus er en av fire norske gründerbedrifter som skal presenteres for dem. Innovasjon Norge kontaktet oss og spurte, sier Carlsens manager, Espen Agdestein til NTB.

Sammen med det norske kronprinsparet skal prins William etter planen være på MESH i en knapp time, fra klokka 16.

– Blir det tid til å sette seg ved sjakkbrettet?

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Et parti lynsjakk hadde vært moro, ja, sier Agdestein.

Torsdag kveld blir det middag på Slottet til ære for gjestene.

Mental helse

Hertugparet har i likhet med det norske kronprinsparet engasjert seg i barn og unges helse. Fredag er det satt av tid til å møte skuespillere og andre deltakere i NRK-suksessen «Skam» på Hartvig Nissens skole. Det er lovet diskusjoner om utfordringer som kan møte ungdom i dag – som identitetsproblemer, mobbing, seksuelle overgrep og spiseforstyrrelser.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Deretter blir det fredagslunsj på Skaugum, før det bærer til Holmenkollen for besøk i hoppbakken, på skimuseet og i Marka. Det er på dette tidspunktet ventet betraktelig kjøligere vær enn dagen før, muligens ned mot 10 minusgrader.

De kongelige skal få oppleve noe som med britiske øyne er temmelig kuriøst: Utendørsbarnehage i vintervær, grilling av pølser på bål i kulda og skiskole.

Vil treffe folk

Både Slottet og de britiske gjestene har uttalt at de håper så mange som mulig vil legge turen innom den kongelige ruten og treffe dem. Denne tilnærmingen til sin kongelige gjerning har prins William til felles med sin avdøde mor, som også verdsatte å snakke med vanlige folk, stanse for å hilse på dem.

Prinsesse Diana var i Norge i 1984, et besøk som kom i stand i forbindelse med London City Balletts verdenspremiere på stykket «Carmen» i Oslo Konserthus 11. februar. Prinsessen var ensemblets høye beskytter.

I likhet med sønnene var hun en internasjonal superstjerne også i Norge, og hun ble møtt av tusenvis av nordmenn med norske flagg som ville ha et glimt av henne. Under besøket den gang var hun, i likhet med Kate nå, gravid. Prins Harry

ble født sju måneder senere.