Stadig flere ser på TV mens de kjører bil

(Illustrasjonsfoto)
(Illustrasjonsfoto) Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Politiet stopper oftere mennesker som ser på fjernsyn mens de sitter bak rattet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det er menn over 45 år som gjør dette. De sitter i bilen og ser både skiskyting og fotballkamper på laptoper eller mobiltelefoner, sier distriktsleder Øystein O. Krogstad i Utrykningspolitiet Sør til NRK.

I løpet av de siste to årene har UP i region Sør stoppet et titalls bilister der føreren har sett på mobil eller laptop mens han eller hun kjører bil.

– Vi får også en del signaler fra yngre mennesker som forteller om foreldrene sine. På videregående skoler er det stadig unge som forteller om foreldre som ser på TV mens de kjører. Jeg mener dette er en ny og negativ trend, sier Krogstad.

Han liker ikke forklaringen til førerne som blir tatt på fersken.

– De mener at dette er helt trygt. De følger like godt med på veien som de følger med på skjermen. Men det går ikke an, så dette må gå galt, sier distriktslederen.

Mens det er blitt færre ulykker med yngre sjåfører, er det en økning i antall ulykker der menn i alderen 45 til 64 år er involvert.

– Det har økt med nesten 10 prosent på 10 år, og det er ikke tilfeldig, sier Krogstad.

Men han legger til at mobilbruken alene ikke er årsaken til denne utviklingen.

– Det er flere faktorer som spiller inn. Mange i denne aldersgruppen har god råd og bryr seg ikke all verden om bøter. De kjører dyre og sikre biler. Også er det dette med mobilbruk som selvsagt er distraherende, sier Øystein O. Krogstad.

Personvernpolicy