Meny

Vil endre bilansvarsloven til fordel for løse hunder

Bilførerens forsikringsselskap blir ansvarlig for hundepåkjørsel, selv om hunden ikke går i bånd, om lovendringen går gjennom. Foto: Colourbox

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hittil har hundeiere hatt bevisbyrden for å få erstatning dersom hunden ble påkjørt mens den gikk løs. Dette vil regjeringen ha en endring på, samt fjerne en del andre unntak.

Regjeringen foreslår flere endringer i bilansvarslova, som kan potensielt gi noe høyere forsikringspremier eller behov for flere forsikringer.

Blant annet foreslår de å gi bedre erstatningsvern for løse hunder som blir påkjørt.

Les også: Hund er bra for helsa

Om hundeeieren lufter hunden uten bånd på en landevei og hunden blir påkjørt, er forsikringsselskapet til bilføreren i dag ikke ansvarlig. Skal hundeeieren få erstatning, må hundeeieren bevise at bilføreren har vært uaktsom.

«Noe som for hundeieren kan være krevende å bevise», skriver Justis- og beredskapsdepartementet.

Dermed har det lenge vært forskjellsbehandling mellom hunder og for eksempel husdyr som beiter uten noe særlig tilsyn.

«Det synes i dag å være liten grunn til å sette løse hunder i en annen stilling enn andre husdyr», skriver departementet.

– Ikke lenger et trafikkproblem

I utgangspunktet skal bilforsikringen dekke all skade på folk eller eiendom, såkalt objektivt ansvar. Men i en bestemmelse fra tilbake i 1926 er det gjort et unntak i bilansvarslova for løse hunder.

Les også: Hund hoppet ut av bil i fart, ble hengende etter halsbåndet

Den gangen uttalte stortingsrepresentant Hans Kaldager (H) at «enhver som ferdes ute med bil vet, at snart sagt ved annenhver gård kommer der en hund farende mod bilen».

I dag «er det ikke lenger slik at løse hunder skaper problemer for trafikken», mener departementet.

Les også: Hundeeiere får 80.000 kroner i erstatning

Etter forslaget så blir heller ikke slik at bare man ikke holder hunden i bånd, så mister man muligheten for erstatning. Departementet peker på formålet med båndtvangen - som er å verne ville dyr og beitedyr mot å bli plaget, ikke for å unngå at folk og biler blir plaget.

Om hundeeieren har vært uaktsom, skal vurderes etter medvirkningsparagrafen i bilansvarslovas §7, påpeker de.

Vil fjerne andre unntak

Dagens bilansvarslov har også et unntak for uregistrerte kjøretøy utenfor allfarvei. For eksempel vil føreren av en uregistrert traktor som påfører personskade på en avstengt gårdsplass ikke være ansvarlig etter bilansvarslova. Regjeringen foreslår å fjerne den paragrafen, på grunn av en dom i EU-domstolen.

Les også: Den gamle bilbonus-ordningen kan bli borte

I tillegg foreslår regjeringen å heve det maksimale ansvarsbeløpet for tingskade fra dagens 10 millioner, til 100 millioner kroner. Regjeringen er usikker om dette vil føre til økte forsikringspremier, men erfaringer med beløpshevinger i Sverige viser at det ikke var tilfelle der.

Heller ikke større ansvar for skader på hunder vil i seg selv gi høyere forsikringspremier, mener departementet.

Men det håper de å få mer svar på før høringsfristen 22. januar.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært