Klart for anke i babydrapssak

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tirsdag begynner ankesaken imot faren som ble dømt til 17 års fengsel for forsettlig drap på sin ti uker gamle sønn i desember 2014.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I Oslo tingrett i januar ble den nå 31 år gamle mannen funnet skyldig i å ha mishandlet babyen slik at han døde.

Retten var delt i vurderingen av hvorvidt drapet var forsettlig. Et mindretall mente at det ikke var tilstrekkelig bevist at faren handlet med forsett, og mente han burde dømmes for kroppsskade med døden til følge.

Men flertallet mente mannen måtte ha vurdert muligheten for at gutten kunne dø av behandlingen, ikke minst fordi guttens mor hadde vist ham en artikkel om såkalt shaken baby-syndrom (filleristing), og fant ham derfor skyldig i forsettlig drap.

Faren anket dommen til lagmannsretten, og tirsdag starter ankesaken i Borgarting lagmannsrett. Rettssaken er ventet å vare til 20. desember.

Mor reagerte

I tingretten forklarte moren at hun reagerte ved flere anledninger på farens hardhendte behandling av sønnen. Sakkyndige har imidlertid slått fast at hendelsene hun var vitne til, ikke kunne ha skadd barnet. Retten mente derfor at volden som til slutt kostet babyen livet, skjedde når hun sov eller ikke var til stede.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Moren ble derfor frifunnet for å ha medvirket til kroppsskade med døden til følge.

Gutten kom til verden med keisersnitt og var i sitt korte liv mye plaget med luft i magen og gråt mye. Ansvaret for å stelle og gi gutten mat gjennom døgnet, fordelte de to foreldrene mellom seg.

Minst to voldshendelser

Retten la til grunn at det var minst to voldshendelser som hadde påført gutten skader, den siste bare få timer før han ble brakt til Akershus universitetssykehus 17. desember 2014. Det var bare faren som hadde vært sammen med barnet da dette skjedde, ifølge dommerne.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Babyen var allerede svekket som følge av tidligere skader og døde tre dager senere. Gutten var blant annet blitt påført flere ribbeinsbrudd, netthinneløsning, brudd i hodeskallen og flere blødninger.

Saken er den andre ankesaken i Borgarting på kort tid der foreldre står tiltalt for grov vold mot babyer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Frifunnet

Nylig ble en far i 20-årene som var tiltalt for å ha påført sin nyfødte sønn 19 ribbeinsbrudd, frifunnet i Borgarting lagmannsrett. Et flertall av dommerne fant det ikke bevist utover enhver rimelig tvil at det var faren som hadde påført barnet de alvorlige skadene.

Både moren og faren ble imidlertid funnet skyldige i å ha unnlatt å sørge for at babyen fikk umiddelbar legehjelp. Begge ble dømt til seks måneders ubetinget fengsel.