Stortinget kan stoppe Hagens Nobel-drøm med regelendring

En presisering av reglene for hvem som er valgbar til Nobelkomiteen, kan bli vedtatt denne uken. I så fall ser det mørkt ut for Carl I. Hagens drøm om å komme i komiteen som tildeler fredsprisen. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
En presisering av reglene for hvem som er valgbar til Nobelkomiteen, kan bli vedtatt denne uken. I så fall ser det mørkt ut for Carl I. Hagens drøm om å komme i komiteen som tildeler fredsprisen. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det skal være flertall på Stortinget for å stramme inn på reglene slik at stortingsvara og Frp-veteran Carl I. Hagen ikke kan velges til Nobelkomiteen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Arbeiderpartiet, KrF, Senterpartiet og Venstre skal ifølge Dagens Næringsliv samle seg om et prinsipp som klart slår fast at verken faste stortingsrepresentanter eller varaer kan sitte i Nobelkomiteen.

Saken kommer opp når stortingspresident Olemic Thommessen (H) samler de parlamentariske lederne til et møte i valgutvalget torsdag denne uken.

Dersom Fremskrittspartiets stortingsgruppe holder fast på at Hagen er partiets kandidat, vil stortingspresidenten i så fall kunne si at den tidligere partiformannen ikke er valgbar, og be partiet fremme en ny kandidat.

Også Høyre skal ifølge avisens kilder vurdere å støtte en presisering av prinsippene om valgbarhet, men med en ytterligere innstramming om at heller ikke ledere av internasjonale organisasjoner kan velges til Nobelkomiteen. En slik presisering peker klart i retning av Europarådets leder, Thorbjørn Jagland, selv om den tidligere Ap-lederen ikke er på valg til Nobelkomiteen i denne omgang.

Les også:

Raja vil utsette Nobel-saken for å stanse Hagen

Frp tviholder på Hagen som partiets kandidat til Nobelkomiteen

Hagen: Vurderer å søke permisjon fra Stortinget