Mattilsynet innfører nye tiltak mot skrantesyke

Staten driver for tiden jakt for å utrydde hele villreinstammen i Nordfjella villreinområde, som strekker seg over fylkene Buskerud, Hordaland og Sogn og Fjordane. Målet er å fjerne skrantesyke fra norsk jord, og nå innføres også nye tiltak. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
Staten driver for tiden jakt for å utrydde hele villreinstammen i Nordfjella villreinområde, som strekker seg over fylkene Buskerud, Hordaland og Sogn og Fjordane. Målet er å fjerne skrantesyke fra norsk jord, og nå innføres også nye tiltak. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

For å begrense spredning av skrantesyke har Mattilsynet bestemt å forby såkalte luktestoffer fra hjortedyr fra Norge og enkelte områder i Finland og Sverige.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Norske myndigheter fører for tiden en innbitt kamp for å utrydde den dødelige dyresykdommen skrantesyke (CWD) fra norsk jord. Blant annet slaktes for tiden en hel villreinstamme i Nordfjella hvor den smittsomme varianten av sykdommen er påvist.

Siste tiltak i dette arbeidet er å forby produksjon, salg eller bruk av såkalte naturlige luktestoffer som stammer fra hjortedyr fra Norge og angitte områder i Sverige og Finland. Luktestoffene brukes av jegere til å lokke fram dyr under jakt.

– Det blir også forbud mot å utføre slike luktestoffer fra hjortedyr fra Norge til EØS-land. Til slutt blir det forbud mot å importere slike luktestoffer fra hjortedyr fra land utenfor EØS, opplyser Mattilsynet.