Meny

Tungtvannskjelleren på Vemork funnet

Video: Slik ser den verdenskjente kjelleren ut.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tungtvannskjelleren i hydrogenfabrikken på Vemork i Rjukan er funnet i god behold.

– Fra vårt ståsted i Norsk Industriarbeidermuseum fant vi rett og slett gull. Dette betyr at det ligger en kjeller på 2.800 kvadratmeter vi ikke viste om helt intakt rett utenfor kontoret mitt her, sier museets administrerende direktør Runar Lia til Rjukan Arbeiderblad.

Hydrogenfabrikken på sju etasjer ble sprengt og revet 21. juni 1977. Siden da har man regnet med at kjelleren der tungtvannsaksjonen fant sted ble lagt i ruiner med resten av fabrikken.

Nå viser det seg altså at tungtvannskjelleren klarte seg.

– Må være veldig forsiktig

Eksteriør av Vemork Kraftverk. I forgrunnen bygningen som ble brukt til å fremstille tungtvannet. Bygningen ble revet i 1977. Foto: Erik Thorberg / NTB scanpix

Arkeolog Sindre Arnkværn sier til Varden sier at de har noen utfordringer å løse før de kan ta seg inn i kjelleren.

– Med så mye hulrom, skal vi være veldig forsiktig når vi jobber med 27 tonn tunge gravemaskiner. Vi må være kreative for å sikre kjelleren, sier han.

– En gledens dag

Direktør Runar Lia sier at det å kunne vise fram stedet der verdens mest kjente sabotasjeaksjon under 2. verdenskrig faktisk skjedde, gir museet helt nye muligheter.

– Det bygget vi har planlagt over kjelleren vil kanskje ikke helt passe nå. Uansett, dette er en gledens dag for museet og Rjukan, sier direktøren til Rjukan Arbeiderblad.

Populært