Putin åpner for mer lokalt samarbeid over grensen

Russiske grensekommuner får nå større muligheter til å inngå samarbeidsavtaler over grensene. Her fra grenseovergangen ved Storskog der Sør-Varanger og Petsjenga møtes.
Russiske grensekommuner får nå større muligheter til å inngå samarbeidsavtaler over grensene. Her fra grenseovergangen ved Storskog der Sør-Varanger og Petsjenga møtes. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

En ny lov åpner for at russiske grensekommuner kan samarbeide med naboland på nye områder. Barentssekretariatet tror Moskva ønsker mer regionalt samarbeid.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den nye loven ble signert av president Vladimir Putin onsdag i forrige uke. Her nevnes tolv konkrete områder for grenseoverskridende samarbeid. Blant dem økonomi, transport, energi, jordbruk, fiske, helse og katastrofehåndtering.

Ifølge BarentsObserver utvider den nye loven mulige samarbeidsområder, men det kan ikke inngås avtaler som er i strid med nasjonale sikkerhetsinteresser. Avtalene skal også godkjennes av statlige myndigheter.

– Vårt inntrykk er at dette er et signal fra Moskva til først og fremst Murmansk og Arkhangelsk om at de ønsker at Barents-fylkene holder på med fylkessamarbeid. Vi ser det som et positivt innspill til mer samarbeid, sier daglig leder i Barentssekretariatet, Lars Georg Fordal, til NTB.

Sekretariatslederen kjenner loven bare fra russiske nettsteder og BarentsObserver og vil studere den nærmere før han kan si noe om det vil få konkret betydning for det norske lokale samarbeidet over grensen til Russland.

Petsjenga i Murmansk fylke er en av de russiske kommunene som nå kan få tettere økonomiske bånd til både Norge og Finland. Ifølge BarentsObserver har kommunen fra før av en vennskapsavtale med Sør-Varanger.

De nordnorske fylkene samarbeider allerede med russiske nabofylker både gjennom Barentssamarbeidet og fylkesvise avtaler.

Personvernpolicy