Meny

Hval funnet død i Herøy – magesekken undersøkes for plast

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En hval ble funnet strandet ved Runde tirsdag. Torsdag undersøker biologer om plast i magesekken kan være dødsårsak.

En død hval ble funnet død på Warholmen i nærheten av Runde Miljøsenter i Møre og Romsdal tirsdag. Torsdag skal hvalen åpnes og mageinnholdet skal undersøkes for å finne ut om plast i magesekken kan være en mulig dødsårsak.

Nebbhvalen er nær slektning til hvalen som ble funnet på Sotra med 29 plastposer i magen i januar. Den syke hvalen måtte da avlives som følge av dette. Plastforsøpling i havet fikk mye oppmerksomhet i Norge da saken ble kjent.

– Den er veldig lik gåsenebbhvalen fra Sotra, lever langt til havs og livnærer seg på samme måte. Derfor er det spesielt interessant å sjekke om det kan være samme dødsårsak. Det vet vi jo ikke noe om før den er åpnet, sier fiskeribiolog ved forskningsstasjonen Runde Miljøsenter, Nils-Roar Hareide til Dagbladet.

Sammen med marinbiolog Christoph Noever ved Universitetet i Bergen skal han undersøke hvalen torsdag.

– Ut ifra tilstanden kan vi se at den har vært død en tid, men det er ingen åpenbare tegn på ytre skader, sier Hareide til avisen.

Populært