Meny

Bøhler: – Gjengene i Oslo må bekjempes

Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jan Bøhler (Ap) vil at Oslo-politiet skal få øremerkede midler for å jakte kriminelle gjenger.  Justisministeren advarer mot mer detaljstyring.

Rundt 90 personer er de siste månedene pågrepet i en pågående aksjon mot kriminelle nettverk i de sørøstlige delene av hovedstaden.

25 av dem er pågrepet den siste uken.

Ap-politiker Jan Bøhler er glad for at politiet har prioritert å gå etter de kriminelle gjengene som herjer på østkanten i Oslo.

– Jeg vil rose politiet for å ha prioritert en avgjørende innsats på Oslo Øst og i drabantbyene, og for at de tar tak i kriminelle gjenger i byen. Det har mye å si for bydelene og innbyggerne, sier han.

Les også: Oslo-politiet slår alarm om voldelige ungdomsgjenger

Gjenger og 14-åringer

Politiet opplyser at de ønsker å svekke kriminelle nettverk som har ført til utrygghet for borgere øst i hovedstaden. Spesielt bekymret er de over at de kriminelle nettverkene rekrutterer barn og ungdom ned i 14-årsalderen til å selge narkotika.

– Dette er kriminelle gjenger som er multikriminelle. De selger narkotika, men driver også med annen kriminalitet. Det er store gjengsystemer med mange medlemmer, og mange rekrutter som tar på seg oppdrag. Politiets innsats må ses på som en start i arbeidet mot gjengene. Dette viser at det nytter, men det er en veldig stor jobb. Politiet har såvidt startet, sier Bøhler.

Han håper nå at justisminister Per-Willy Amundsen forstår at politiet i Oslo trenger mer midler for å følge gjengene.

– Jeg har selv foreslått øremerkede penger så politiet kan bekjempe gjengene. Kriminalitetsbildet i de østlige bydelene i Oslo er annerledes enn det man ser i andre politidistrikt. Nesten alle de kriminelle gjengene i hovedstaden er basert her. Det betyr at politiet må få ressurser til å gjøre den store jobben, sier han.

Les også: Sp-Klinge frykter et utrygt Oslo: – Denne utviklingen er hårreisende

Slo ut B-gjengen

Etter skytedramaet på Aker Brygge i 2006 startet politiet opp et eget gjengprosjekt. Det ga umiddelbare resultater, færre åpne konflikter og et høyt beslag av våpen.

Hvert år fikk prosjektet øremerket 12. millioner for å avdekke gjengstrukturene og følge miljøet.

– B-gjengen ble satt kraftig tilbake. De kunne ikke lenger reise rundt og være store forbilder for unge som kunne lukkes til gjenglivet. En rekke medlemmer fikk lange fengselsstraffer. Det viser at vi kan få fremgang, men politiet må få jobbe over lang tid. Medlemmene som ble satt i fengsel den gang er ute igjen i dag, sier han.

– Ikke tjent med

Øremerkede midler er ikke aktuelt, sier justisministeren Per-Willy Amundsen til ABC Nyheter.

– Jeg oppfatter at politiet prioriterer gjengkriminalitet, en type kriminalitet som ikke skal få fortsette. Politiet har selv gitt signaler at de har handlefrihet. Det vil ikke tjene saken å øremerke midler, kanskje tvert i mot, sier han.

Han advarer mot å detaljstyre politiet.

– Vi skal ha tillit til politiets prioriteringer. Øremerkede midler vil bidra til at de  får mindre handlefrihet. Politiet, som er de som sitter nærmest disse avgjørelsene, er tydelige på at de ønsker det motsatte, sier Amundsen.

Og følger opp:

– Bøhler må gjerne få mene at vi skal øremerke midler, men det står i sterk kontrast til hva Hadja Tajik mener. Hun har ment at Regjeringen har øremerket og detaljstyrt for mye. Det får meg til å lure på hva Arbeiderpartiet egentlig mener.

Les saken: Gutt slått og ranet av 15 ungdommer i Oslo

Må få øremerkede midler

Politiet har de siste månedene funnet narkodepoter ved barnehager og skoler. Det er også gjort beslag av en rekke våpen i miljøet.

Kilder ABC Nyheter har vært i kontakt med betegner stemningen mellom gjengene i Oslo som spent.

– Flere må forstå at Oslo har en stor og viktig utfordring som også er en nasjonal utfordring. Hvis det er noen som kan skaffe terrorister våpen, er det disse miljøene. Vi må prioritere mye høyere enn det som har vært gjort de siste årene. Dette må være en nasjonal prioritering, sier Bøhler.

Vil ha oppholdsforbud

Ap-politikeren savner et apparat som jobber med å få ungdommer ut av miljøet. Et slikt system finnes for personer som er i fare for radikalisering, mens ungdommer i gjengmiljøet ikke har det samme sikkerhetsnettet.

Samtidig må dagens lovverk om å gi oppholdsforbud mot kriminelle personer  mykes opp, mener Bøhler.

– Gjengene er territorielle og selger narkotika i et bestemt område. Politiet trenger derfor å kunne gi oppholdsforbud som en del av straffen, sier han.

Amundsen er åpen for å se på forslag som kan gjøre hverdagen til politiet enklere.

– Jeg har ingen problemer med å snu hver stein for å gi politiet verktøyene de trenger for å gjøre en best mulig jobb. Jeg er opptatt av å lytte til politiet, og det er i så fall noe som må behandles i stortinget, sier han.

Populært