Kun 60 prosent av norske barn kan «Ja, vi elsker»

Glade barn går i tog på 17. mai. En undersøkelse viser at kun 60 prosent av norske barn kan det første verset av nasjonalsangen.
Glade barn går i tog på 17. mai. En undersøkelse viser at kun 60 prosent av norske barn kan det første verset av nasjonalsangen. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

I en fersk undersøkelse utført blant 300 barneskolelærere, svarer over halvparten at 60 prosent eller flere av elevene kan det første verset av nasjonalsangen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge undersøkelsen, utført av Framtida.no og Pirion, svarer halvparten av de spurte lærerne at 60 prosent eller flere av elevene deres kan det første verset av nasjonalsangen i Norge. Langt færre kan de resterende versene. Første vers av «Norge i rødt, hvitt og blått» og «Nordmannen» er det også et mindretall av elevene som kan.

Professor i musikkvitenskap ved Universitetet i Oslo, Jan-Roar Bjørkvold, sier til avisa at han er fortvilet over resultatet i undersøkelsen.

– For meg som har brukt over 30 år av livet mitt på å fortelle om hvor viktig sang er for oss, er dette fortvilende, sier han.

Han mener lærere har et stort ansvar for å holde på sang i skolen.

– Det er sangen som holder oss sammen som nasjon i krisetider, både under og etter krigen og etter 22. juli, er det sangen som har samlet oss. Sangen gir oss glede, fellesskap, vemod og minner, sier han.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden