Skiglade Oslo-folk kan fryde seg over en halvmeter snø

Vinterlige forhold med snødekte biler på Slattum i Nittedal, etter snøfallet natt til torsdag. Foto: Paul Kleiven / NTB scanpix
Vinterlige forhold med snødekte biler på Slattum i Nittedal, etter snøfallet natt til torsdag. Foto: Paul Kleiven / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Skiløyper som preppes og en halvmeter snø gir en merkelig vårstemning i Oslomarka. Løvtrærne bøyer seg under det største maisnøfallet på 50 år.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Utenfor Meteorologisk institutt på Blindern er det 50 år siden sist snøen la seg på bakken i mai, ifølge NRK.

– Nå er det cirka en halv meter snø inne på Frognerseteråsen, Frønsvollmyrene og de områdene der. Det er mer enn i hele vinter, sier Knut Johansson i Bymiljøetaten i Oslo kommune.

Innehaveren av Frognerseteren, Walter Kieliger, moret seg med å kaste snøballer på terrassen utenfor restauranten. Det var dårlig med uteservering, for på bordene lå det et tjukt snølag.

Daglig leder av Frognerseteren Walter Kieliger kaster snøbal utenfor Frognerseteren i Holmenkollen torsdag 11. mai. Foto: NTB scanpix
Daglig leder av Frognerseteren Walter Kieliger kaster snøbal utenfor Frognerseteren i Holmenkollen torsdag 11. mai. Foto: NTB scanpix

Flere turister som hadde brøytet seg vei opp til det tradisjonsrike stedet, benyttet anledningen til å fotografere alt det hvite.

Preppemaskiner i farta

Snødybdene som er målt på offisielle målestasjoner, er 40 centimeter på Tryvannshøgda, 32 på Bjørnholt, 15 centimeter på Sem i Asker.

Så mye snø er det kommet at løypemannskapene er i gang med å preparere løyper – en snau uke før 17. mai.

– At vi prepper løyper etter påske er helt unormalt. Men det har aldri tidligere vært preppet i mai, sier Johansson.

Våren kommer tilbake

Både i Nordmarka og Vestmarka ble det skiløyper torsdag – altså så seint som 11. mai. Men særlig lenge vil det nok ikke vare. Til helga er det varslet mer normal vårtemperatur igjen.

– Det har vært ganske eksepsjonelt kjølig de siste dagene, men trenden i dagene framover er positiv. Det skal kanskje ikke så mye til, sier statsmeteorolog Terje Alsvik Walløe.

Han sier nedbøren kommer til å gi seg utover dagen. Søndag kan temperaturen komme over 15 grader flere steder.

Les også: Slik blir du klar for klimadebatt

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden