Five hylles som et varmt menneske og en sterk politiker

Erna Solberg tok til tårene da hun kommenterte Kaci Kullman Fives bortgang mandag. Se video.

Høyres første kvinnelige partileder Kaci Kullmann Five minnes som et sterkt og varmt menneske og en politiker som banet vei for kvinner og yngre i politikken.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Five gikk bort søndag, etter at hun måtte gi tapt for sykdommen som rammet henne igjen i fjor høst.

– I går kveld fikk jeg den triste meldingen om at Kaci Kullmann Five har gått bort. Med henne har vi mistet et sterkt og varmt menneske og en av de mest markante og banebrytende, tidligere lederne i Høyre. Tankene mine går til Kacis nærmeste familie. Vi er mange i Høyre som tenker på dem nå, sier statsminister Erna Solberg.

Solberg mener Kaci Kullmann Five ble en rollemodell for mange unge jenter både i og utenfor Høyre, og betegner henne som en pioner i partiet. Hun peker også på at Five gjennom sin innsats og sin gjerning i politikken banet vei for dem som kom etter henne.

– Den innsatsen skal både jeg og mange andre av min generasjon være svært takknemlig for, sier Solberg.

Bakgrunn: Kaci Kullmann Five er død

Nobelkomiteen i sorg

Kaci Kullmann Five ble medlem av Nobelkomiteen i 2003 og ble valgt til leder i 2015. Hun innehadde en rekke verv innenfor det norske og svenske nobelsystemet. Også i Nobelkomiteen mottas Fives bortgang med stor sorg.

– Det er usigelig trist at hun nå har måttet gi tapt for den sykdommen som rammet henne igjen i fjor høst, og som gjorde at hun måtte melde avbud til fjorårets fredsprisarrangementer,uttaler komiteens nestleder Berit Reiss-Andersen og komiteens sekretær Olav Njølstad.

Five roses videre for å ha kombinert profesjonalitet med humor og menneskelig varme. Komiteen har med hennes bortgang mistet en klok og samlende leder, en kjær kollega og god venn. sier de.

Artikkelen fortsetter under.

VIDEO: – Kaci var den viktigste rollemodellen for meg.

Innsiktsfull og allsidig

Både nåværende og tidligere Høyre-politikere husker Five som både dyktig, inspirerende og omsorgsfull.

– Som medlem og leder av Nobelkomiteen gjorde hun en storartet jobb. Og ikke minst var hun et hyggelig og verdifullt medmenneske, sier tidligere statsminister og Høyre-leder Kåre Willoch.

Han minnes Five som en dyktig, innsiktsfull og allsidig politiker med hadde bred innsikt både i nasjonal og internasjonal politikk.

– Jeg vil huske henne som en veldig, veldig omsorgsfull politiker, som alltid tenkte på sine medarbeideres ve og vel. Jeg tror også hennes politiske motstandere vil omtale henne som sympatisk og hyggelig, sier riksrevisor og tidligere Høyre-politiker Per-Kristian Foss til NTB.

– Savnet og tomrommet etter Kaci Kullmann Five vil bli stort. Jeg vil savne henne som venn og inspirator helt fra hun var leder i Unge Høyre, skriver utenriksminister Børge Brende på Twitter.

– Jeg har kjent Kaci i over 40 år. Vi jobbet nært sammen i perioder, også i regjering. Hun var en veldig pliktoppfyllende, godt likt og hardt arbeidende politiker, sier Civita-leder og tidligere Høyre-politiker Kristin Clemet.

Krevende motstander

Også NATO-sjef og tidligere Ap-leder Jens Stoltenberg mener Five banet vei for kvinner og yngre i politikken, og sier hun har betydd mye for mange også utenfor hennes eget parti.

– Hun var en krevende motstander, men alltid vennlig og imøtekommende privat, sier Stoltenberg.

– Kaci tilhørte generasjonen norske kvinner som gikk foran og banet vei for likestilling i politikken. Hun var åpen på at det var tøffe tak. Hun fortjener stor takk for sin innsats, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.

Også i Frp og Høyres samarbeidspartier på Stortinget er man i sorg over Fives bortgang:

– Det er trist at vi har mistet Kaci. Hun er en av de viktigste norske kvinnene i etterkrigshistorien. Kaci brøt barrierer da hun ble den første kvinnelige leder i Høyre. Hun sto opp mot ting som kvinnelig partileder, som har gjort det litt enklere for oss som har kommet etter henne, sier Venstre-leder Trine Skei Grande til NTB.

– Det er med sorg jeg mottar meldingen om Kaci Kullmann Fives bortgang. Et varmt menneske- alltid et vennlig smil, skriver Frp-leder Siv Jensen på Twitter.

– Det er med stor sorg jeg mottar meldingen om Kaci Kullmann Fives bortgang. En stor politiker og et varmt menneske. Hun huskes for miljø og likestilling, skriver KrF-leder Knut-Arild Hareide på Twitter.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden