Stortingspresidenten avviser kritikk om hemmelighold

Stortingspresident Olemic Thommessen. Foto: NTB scanpix.
Stortingspresident Olemic Thommessen. Foto: NTB scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Stortingets presidentskap avviser at viktige opplysninger i konflikten med EOS-utvalget ble forsøkt holdt skjult.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det har aldri vært presidentskapets eller administrasjonens intensjon å skjule uenighet eller trenere evalueringsutvalgets arbeid, skriver stortingspresident Olemic Thommessen (H) i et brev til kontroll- og konstitusjonskomiteen.

Presidentskapet tar selvkritikk på enkelte punkter, men avviser de alvorligste anklagene som kontrollkomiteen fremmet i et brev i forrige uke. I brevet tegnes et bilde av at presidentskapet har handlet uten lovhjemmel, gått ut over sine fullmakter og forsøkt å hindre at viktige opplysninger ble kjent for Stortinget.

Avviser kritikken

Bakgrunnen for saken er det såkalte Solbakken-utvalget, som ble nedsatt av Stortinget i 2014 for å evaluere kontrollorganet for de hemmelige tjenestene, bedre kjent som EOS-utvalget.

Sentralt i kritikken fra kontrollkomiteen står anførselen om at presidentskapet ikke hadde lovhjemmel til å gi EOS-utvalget fritak for taushetsplikten. Selve utformingen av mandatet er det også reist spørsmål om.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Presidentskapet avviser denne kritikken og slår fast at det må være opp til presidentskapet selv å avgjøre om et mandat for et utvalg det selv har nedsatt, bør endres eller ikke.

Slår tilbake

På et par punkter i brevet slår presidentskapet tilbake mot kontrollkomiteen, som når det slås fast at de enkelte fagkomiteene ikke har myndighet til å pålegge presidentskapet konkrete oppgaver.

Det er bare Stortinget i plenum som kan gjøre dette, anfører Thommessen, som også merker seg at kontrollkomiteens kritikk fant veien til pressen før presidentskapet «hadde fått anledning til å sette seg inn i saken».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi anser dette som en uheldig framgangsmåte, som ikke fremmer god kommunikasjon og tillit i behandlingen av en komplisert sak, skriver stortingspresidenten.

Fire punkter

På fire konkrete punkter tar presidentskapet selvkritikk i saken: At kontrollkomiteen ikke fikk en kopi av et brev til evalueringsutvalget i juni 2014, at kommunikasjonen med EOS-utvalget i perioder var for dårlig samt at trykkingen av en særmelding fra EOS-utvalget om konflikten med presidentskapet ble utført for sent og at det gikk sju uker fra meldingen kom til den ble referert.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg vil ikke kommentere brevet fra presidentskapet før det er behandlet av komiteen, sier kontroll- og konstitusjonskomiteens leder Martin Kolberg (Ap) til NTB.

Jussprofessor Eivind Smith sa fredag til NTB at han selv ville vurdert å gå av om han var stortingspresident, forutsatt at kritikken mot Thommessen i hovedtrekk blir stående og at det ikke kommer fram helt nye opplysninger i saken.