Biskop Ole Christian Kvarme slutter

Ole Christian Mælen Kvarme er biskop i Oslo bispedømme.
Ole Christian Mælen Kvarme er biskop i Oslo bispedømme. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter to øyeoperasjoner har Oslo-biskop Ole Christian Kvarme (68) bestemt seg for å gå av. Ny biskop i hovedstaden skal velges i september.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kvarme har vært biskop i Oslo i tolv år, etter å ha overtatt etter Gunnar Stålsett. Han var tidligere biskop i Borg.

– Nå har jeg vært biskop i 19 år. I fjor hadde jeg to netthinneoperasjoner på høyre øye, som gjorde sitt, og jeg tenker at nå er tiden moden til å søke avskjed, sier Kvarme til NRK.

Kvarme skal ha sin siste arbeidsdag den 30. september. Avskjedsgudstjenesten hans holdes i Oslo domkirke søndag 3. september, opplyser kirken i en pressemelding.

– Bygge bro

Da Kvarme tiltrådte i 2005 var han omstridt fordi han støttet et vedtak om at prester som levde i et homofilt samliv ikke skulle ansettes i kirken. Han var også i utgangspunktet negativ til at homofile skulle få gifte seg i kirken, før han i oktober 2015 ombestemte seg.

I dag sier Kvarme at det har vært viktig for ham å arbeide for enhet i kirken.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg har lært mye av medarbeidere i kirken som selv er homofile og lesbiske. Det har også gjort noe med meg. Jeg tror vi har klart å bygge bro og bidra til enhet, sier han til NRK.

Befolkningsendringer

– Den viktigste fornyelse i vår kirke disse årene har vært i trosopplæringen blant barn og unge. I Oslo har endringene i befolkningen gjort at vi har måttet slå sammen menigheter og fristille noen kirker. Det har samtidig fornyet vår diakoni, samarbeidet med migrantmenigheter og møtet med mennesker av annen tro, skriver biskop Ole Christian M. Kvarme i sitt avskjedsbrev til Kirkerådet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han peker også på at tilstrømningen av romfolk, flyktninger og asylsøkere har satt oss på prøve og sier at han har blitt mer bevisst at kirken har et særlig ansvar for fattige og skal være et fristed for alle som strever med sine liv.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Liberal etterfølger?

Åpen Folkekirke har flertall i både Bispedømmerådet og Kirkerådet. De ønsker seg en liberal etterfølger som biskop i Oslo.

Blant favorittene er Sturla Stålsett og generalsekretær i Kirkenes Verdensråd Olav Fykse Tveit, ifølge NRK.

– Prosessen med å finne en ny biskop starter på bispedømmerådets møte i februar, og ny biskop vil bli valgt på Kirkerådets møte i september, sier bispedømmerådets leder Gard Sandaker-Nielsen.